IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските популисти отправят залп срещу Меркел

Въпреки че атаките в Мюнхен, Ансбах и Вюрцбург нямат пряка връзка с бежанците, те са удобен повод за атака срещу бежанската политика на Германия

13:20 | 27.07.16 г. 26
Автор - снимка
Създател
<p>
	Германският канцлер Ангела Меркел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

След атентатите в Германия редица водещи актьори на дяснопопулистките и национално-консервативните партии в Европа използваха насилието за критика срещу германската политика по отношение на бежанския въпрос, коментират DPA и AFP. 

За холандския десен популист Геерт Вилдерс е пределно ясно кой носи вина за всичко това – германският канцлер Ангела Меркел. Той пусна в Twitter фотомонтаж, в който Меркел е показана с окървавени ръце. Благодарение на „бъзливи типове“ като Меркел и холандския премиер Марк Рюте „границите са отворени и ислямът има картбланш да нахлуе“, пише Вилдерс. „Благодаря на Ангела и на Марк за пускането на тези терористи“.

 

Бежанската политика на Меркел е трън в очите на десните популисти. Но критиката им е спорна. Нападателите от Вюрцбург, Ансбах и Мюнхен не са пристигнали на Запад с последния бежански поток. Така например атентаторът от Вюрцбург, който нападна пътници в регионален влак с брадва, е бежанец от Афганистан, който живее в Германия отдавна. Атентаторът от Ансбах, който е от две години в страната, е получил преди година отказ на разрешението за постоянно пребиваване. 

Нападателят от Мюнхен пък въобще няма връзка с терористи и е роден в Германия, макар че има ирански корени. Всички тези аргументи обаче удобно се пропускат от популистите.

Бившият председател на британската евроскептична партия Ukip Найджъл Фараж нарече решението на германския канцлер да пуска лесно бежанци на територията на страната "най-лошото", което европейски политик е взимал от 1945 г. насам. „Опасявам се, че Германия е в една катастрофална ситуация и никога няма да е това, което беше“, заяви той наскоро пред радио BBC.

И френският Национален фронт използва атентатите за яростна критика. „Приемането на мигранти е лудост, както постоянно предупреждаваме“, написа вицепредседателят на партията Флориан Филипо в Twitter. 26-годишната племеничка на ръководителя на партията Марин Льо Пен - Марион Льо Пен, която е депутат, отива по-далече. „Колко терористи има сред милионите бежанци на Меркел? 10? 100? 1000? Това е безотговорно“.

И в Унгария дясноконсервативният премиер Виктор Орбан се присъедини към дискурса на Вилдерс и Льо Пен. Още преди атентатите в Париж той обяви, че „очевидно има връзка между имигрантския поток и тероризма“. В спора с разпределението на търсещите убежище в Европа той заявява, че „квотният принцип само разпределя тероризма из Европа“. На 2 октомври той възнамерява да организира референдум в страната именно по темата за квотите, а кампанията вече стартира. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 8 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Зависи колко е луд. Ето Ципрас се качи на властта и... смени курса, не посмя да си отстоява идеите. Като цяло в момента не виждам кой популист в Европа е достатъчно луд. Само един е достатъчно луд за да е опасен, но той не е популист а си е баш диктатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
misanthrope
преди 7 години
А защо не е премиер? Нали за това го гласяха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 7
abdul
преди 7 години
Гласът на хората е следствие.Следствие от това, чии финансови интереси ще успеят да пленят душата на избирателя.Засега това са популистите. И изгледите също са такива.Веднъж качил се във властта популиста съвсем не е шубе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 10
misanthrope
преди 7 години
Хе хе, че то в УСА такива неща са ежедневие и има 10 пъти повече мюсюлмани отколкото в ЕС и продължават да приижадат. А в Израел не ги приемат щото са същите като тях - точно толкова радикални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 2
panther
преди 7 години
"Джонсъна" в момента е външен министър на Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 12
misanthrope
преди 7 години
Нищо не мое да става, щото популистите са генерално шубета, които си лаят, ама се надяват да са в парламента само, без от тях да зависи нищо и пак да си лаят. Е Джонсъна в УК като взе че стана Брексита и н.а.***. гащите и каза "Опраайте се" Та дори обществото да се радикализира, няма кой да го поведе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 4
abdul
преди 7 години
Кух, време е да се замислиш значи ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 2
Ironhorse
преди 7 години
Хахахаха,нямали нищо общо ...Инвесторе,за да се прокара внушение, трябва да се споменава удобната истина и да се премълчава неудобната, след което да се правят заключения на базата на удобната.Никога в едно внушение не трябва да присъства лъжа, защото вече не е внушение, а лъжа.Оценка за статията - слаб 2.И не защото е написана лошо, а защото нахално подценява интелекта на форумците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
khao
преди 7 години
абе положението е опасно в момена, много хора около мен уж интелигентни последно време почнаха да говорят неща като от 1 до 5 .... според мен итуацията става наистина взривоопасна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
misanthrope
преди 7 години
А ние българите към кои сме, към маймуните или към хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още