IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните пазари - още едно предизвикателство пред развиващите се страни

Засилват се опасенията, че спадът на цените на жилищата ще се разпространи в по-широката икономика

12:05 | 24.02.16 г.
Жилищните пазари - още едно предизвикателство пред развиващите се страни

Развиващите се икономики се изправят пред още едно предизвикателство освен забавянето на икономическия растеж, отлива на капитали и ниските цени на суровините – понижаване на цените на жилищата, пише FT.

През миналата година цените на жилищата в големите азиатски страни са се понижили средно с около 2% - първото понижение от 2002 г. насам, отбелязва изданието.

На този фон дори и замиращите развити икономики простигнаха ръст на цените на жилищата от порядъка на 4%.

Някои анализатори се опасяват, че слабостта на пазарите на имоти в развиващите се страни може да се разпространи към по-широката икономика. Адам Слейтър от Oxford Economics коментира, че понижаващите се цени може да доведат до болезнени корекции в балансите на домакинствата и спад на потреблението.

Промените може да се отразят негативно и на по-широкото кредитиране за икономиката, тъй като спадът на цените увеличава проблемните активи в портфейлите на банките и ги принуждава да ограничат кредитната експанзия, допълва Слейтър.

Натискът върху пазарите на имоти в развиващите се страни няма как да подмине и строителната индустрия, както и останалите сектори от икономиката.

Динамиката на пазарите на жилища варира в различните развиващи се икономики. В Мексико например цените на жилищата нарастват с по-бързи темпове в сравнение със САЩ, а в Турция, Индия и ЮАР се наблюдава значителен растеж.

Дори и в Китай се отчита известен скромен ръст на цените на жилищата, въпреки че икономиката на страната е във фокуса на анализаторите заради забавянето й през последните години.

Същевременно цените на имотите в Тайван се сриват с над 7 на сто, а в Хонконг – с над 6 на сто. Понижения се отчитат и в Русия и Бразилия, които са значителни, особено като се отчете и инфлацията.

В много от случаите спадовете в момента коригират силни ръстове от предишни години. От 2007 г. до 2013-2014 г. например цените на жилищата в Брализия, Индия и Хонконг на практика се удвоиха в реално изражение.

Навсякъде в Азия има проблем с достъпността на жилищните пазари. Средните цени в Хонконг например са 19 пъти по-високи в сравнение със средногодишните доходи. За Китай и Тайван разликата достига съответно 8 пъти и 5-6 пъти, както и в Южна Корея и Тайланд. За сравнение, в САЩ средната цена на жилищата е 3,7 пъти по-висока от средногодишните доходи, сочат данни на Oxford Economics.

„Настоящите ценови равнища и тенденции предполагат, че в развитите икономики има място за растеж, но със сигурност в развиващите се икономики ще оказват натиск върху активността“, посочва Слейтър.

В Бразилия и Русия например тенденциите на пазарите на жилища засилват ефектите на рецесията. Като се има предвид каква е ролята на имотите като обезпечение по кредитите в цяла Азия, намалението на цените може да се разпространи в по-широката икономика, което допълнително ще забави кредитирането и ръста на икономиката в една сериозна част от света.

Експертите от консултантската компания Capital Economics се опасяват най-вече за пазарите в някои части на Източна Азия и за Бразилия. От Oxford Economics обаче посочват като най-рискови пазари Хонконг и Тайван, където през последните шест години темповете на ръст на цените на жилищата изпреварват значително ръста на доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още