IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадващият ход на Швейцария разтърси валутните пазари

Франкът губи позиции през днешния ден, след като инвеститорите все още се настройват към новата пазарна ситуация

13:34 | 16.01.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изненадващият ход на Швейцария разтърси валутните пазари

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В четвъртък централната банка на Швейцария взе изненадващото решение да прекрати поддържането на курса EUR/CHF около 1,2000. Това действие доведе до рязко поскъпване на франка, като в първите минути след новината, валутата поскъпна с над 40%. Основният печеливш от създалата се ситуация се оказа щатският долар, тъй като инвеститорите са в търсене на сигурна и стабилна валута, зад която стои централна банка ползваща се с доверие.

Швейцарският франк губи позиции през днешния ден, след като инвеститорите все още се настройват към новата пазарна ситуация, в която курсът на валутата се определя изцяло на пазарен принцип, без намеса на централна банка. Вчерашното решение на швейцарските банкери предизвика широк отзвук по цял свят, тъй като рязкото поскъпване на фрака доведе до колосални загуби за редица финансови институции, имащи експозиции в тази валута.

Този ход беше критично осъден и от пазара, като основните обвинения на анализаторите бяха, че доверието към институцията се е сринало до отрицателни равнища и бъдещите опити за вербални намеси на пазара ще бъдат невъзможни.

Обвиненията към Швейцарската банка бяха контирани от коментари на изтъкнати икономисти, които заявиха, че единственият начин банката да спре изкуственото поддържане на курса, е точно този, които е предприет. Предпоставките за подобно действие са били налице и въпреки силното сътресение на пазара, това е правилно решение, смятат още запитаните по въпроса.

Създалата се ситуация доведе до загуби и за еврото, което потъна до ново дъно спрямо долара. Очакваната почти сигурна интервенция на ЕЦБ на пазара на 22 януари оказва натиск върху единната валута. Еврото вероятно ще завърши седмицата на загуба за пети пореден път, а решението на Европейската централна банка следващия четвъртък ще предопредели бъдещото движение валутата.

Едно евро се разменя срещу 1,1630 долара, в близост до нивата на отваряне от днес. GBP/USD се намира около 1,5210. В същото време един долар се разменя за около 116,40 йени.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Двойката се е запътила уверено надолу към следващото психологическо ниво при 1,1500. Силата на низходящия тренд тласка еврото към загуби, а останалите сигнали на техническия анализ, предвиждащи корекция в полза на единната валута, за момента биват изцяло пренебрегвани.

Ключовата съпротива в случай на повишение на цената се намира около 1,1750, докато най-близката подкрепа се намира около дъната от четвъртък при 1,1570.

GBP/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 23:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още