IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпна след срещата на ОПЕК в Алжир

Производителите на петрол взеха решение добивът да бъде намален на нива между 32,5 и 33 млн. барела на ден

11:53 | 29.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Николай Шуманов

На приключилата вчера неофициална среща на ОПЕК (Организацията на страните износителки на петрол) в Алжир по време на Световния енергиен форум се взе решение производството на петрол да бъде намалено на нива между 32,5 и 33 милиона барела на ден. Това ще бъде първото понижаване в производството на „черно злато“ от 8 години насам.

Разбира се, все още много от детайлите по предварителното споразумение трябва да бъдат уточнени, като това ще се случи през ноември на официалната среща на ОПЕК във Виена. На срещата в австрийската столица ще бъдат определени отделните целеви нива на производство за всяка една държава, като нивата ще бъдат намалени с около 750 хил. барела на ден спрямо нивата от август тази година.

След излизането на решението цената на лекия суров петрол сорт WTI скочи с 5,33% до 47,14 долара за барел в края на вчерашния ден. Рано тази сутрин суровината отстъпи до 46,99 долара за барел.

Единствената страна, която може да попречи на бъдещите договорки през ноември, е Иран. Министърът на енергетиката на Иран Биджан Зангане заяви, че страната му няма да замрази производството си.

По-рано през изминалия ден Американският петролен институт (API) изненада пазарните участници, отчитайки поредно намаление на запасите на суров петрол в САЩ до – 1,9 млн. барела, при очакван ръст на запасите от 2,4 млн. барела, което допълнително подкрепи цената.

Раздвижването при петрола оказа влияние на суровините валути. Канадският долар записа ръст спрямо щатския долар с 0,88%, като двойката приключи вчерашния ден на ниво от 1,3065.

Дори изявлението на гуверньора на Фед Джанет Йелън пред комисията за финансови услуги на Сената не повлия осезаемо на щатската валута. Йелън посочи, че банката се стреми към достигане на заложената инфлация от 2% и няма фиксиран график за вдигане на лихвените равнища по федералните фондове. Тя допълни, че очаква солидният растеж на работни места да продължи, като централните банкери трябва да обърнат внимание върху постепенното премахване на облекченията, за да избегнат прегряване на икономиката.

За ръст при щатския долар не спомогнаха и данните от САЩ. Поръчките на дълготрайни стоки не отчетоха изменение спрямо предходния месец, когато записаха ръст от 3,6%. Към този момент ръстът в щатската икономика бе стимулиран от потребителските разходи. Спадът при данните се приписва на срива на поръчките в цивилната авиация.

Борсовите индекси в Европа приключиха на зелена територия за първи път тази седмица, като основна „вина“ за ръста има покачването на акциите на Deutsche Bank. Германският индекс DAX30 записа повишение от 0,7% до 10 515,35 пункта, след като акциите на Deutsche Bank скочиха с 2%.

Изказването на Джанет Йелън и скокът в цената на петрола повлияха положително на щатските индекси, като индустриалният Dow Jones записа ръст от 0,6% до 18 336,95 пункта, а широкият S&P500 се покачи с 0,5% до 2 170,82 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

CAD/JPY

На 27 септември публикувахме следния коментар: „[…]Ако видим корекция на днешния импулс, ще търсим подходящ момент за краткосрочна покупка. Ако корекцията се окаже низходящ импулс и цената регистрира нов локален минимум за деня, идеята отпада. Това е позиция, която може да се менажира с поставяне на „стоп загуба“ под локалното дъно.“

Цената коригира, но не премина психологическата подкрепа около локалния минимум до края на деня, което беше изключително добра възможност за покупки. Дълбоката корекция ни позволи да купим много ниско и стопът да бъде много тесен, докато целта на затваряне при 77,321 се нанасяше няколко пъти в риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още