IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският петрол удари 3-месечно дъно

Съмненията около ефективността от споразумението между страните членки на ОПЕК потопиха цената на черното злато под психологическите 50 долара

12:10 | 14.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Денислав Янакиев

Цените на петрола бяха сравнително стабилни след достигането на 3-месечното дъно в понеделник. Понижението дойде заради увеличенията в петролните запаси на САЩ, най-големият световен енергиен потребител.

Производството в страната заличи оптимизма около усилията на ОПЕК да ограничи добивите и съответно да намали глобалното пренасищане с петрол. След повече от два месеца, в които видяхме ограничение в добивите от страна на ОПЕК, пазарът показва, че американската продукция е все така висока и световните пазари са пренаситени. Съществува растящ скептицизъм, че 6-месечното споразумение няма да бъде достатъчно дълго, за да балансира пазара, съобщи Джийн Мак Гилиън, директор на отдел „Пазарно проучване“ в Tradition Energy.

Лекият суров петрол завърши търговската сесия на цена от 48,40 долара за барел. Сортът Брент се търгуваше на цена от 51,38 долара за барел, след като успя да достигне по-рано 50,85 долара за барел, което е най-ниската цена от 30 ноември 2016 г. насам. Въпреки това от Goldman Sachs съобщиха, че запазват позицията си относно цените на стоките и поддържат прогнозата си от 57,50 долара за барел щатски петрол през втората четвърт на годината.

Доларът поскъпна през ранните часове на днешния ден след увеличение в доходността по щатските съкровищни бонове в резултат на очакваното повишение на лихвените проценти от страна на Фед. Увеличенията в доходността по съкровищните бонове подкрепят щатската валута, но настроението на пазара е все още пасивно в очакване на решението на Фед в сряда, каза Шин Кадота, старши стратег в Barclays в Токио. Доларовият индекс, който измерва стойността на щатския долар спрямо кошница от валути, записа ръст от 0,1%, достигайки 101.440. Щатската валута отчете ръст от 0,1% спрямо йената, търгувайки се на цена от 114,95 йени за долар, след като достигна връх от 115,51 йени за долар в петък. От друга страна еврото поевтиня с 0,1%, търгувайки се на цена от 1,0647 долара за евро.

Припомняме, че европейската валута достигна 1-месечен връх от 1,0714 долара за евро в понеделник след коментари на членове на ЕЦБ относно евентуално увеличение на основния лихвен процент. Този връх бързо бе коригиран по-късно през деня, след като член на съвета на ЕЦБ Джан Сметс съобщи, че срещата на ЕЦБ не бива да се смята като сигнал за промяна в политиката на централната банка на Европа.

Британската лира рязко изгуби позиции в началните часове на деня, търгувайки се на цена от 1,2140 долара за паунд, след като министър-председателят на Шотландия Никола Стърджън изиска референдум за независимост, но съобщи, че това трябва да се случи най-рано през втората половина на 2018 година. Рано тази сутрин стана ясно, че и горната Камара на парламента във Великобритания е приела задействането на Brexit от страна на министър-председателя Тереза Мей.

Златото записа сравнително спокоен ден, след като инвеститорите решиха да изчакат началото на двудневната среща на Фед, където се очаква повишението на лихвения процент. Спот металът отчете спад от 0,1% до цена от 1202,36 долара за тройунция, докато фючърсите поевтиняха отново с 0,1% до цена от 1202.00 долара за тройунция.

Европейските пазари затвориха на зелена територия вчера на фона на политическата несигурност и нагласата на пазарните участници около срещата на Фед. Европейският индекс EU Stocks 600 записа ръст от 0,38%, като повечето сектори завършиха сесията положително. Водещи бяха основните ресурсни стоки, които поскъпнаха с 2,8%. Най-голям ръст от 11,6% записаха акциите на инженерната компания Amec Foster, след като сключиха сделка за придобиване с John Wood Group за 2.23 млрд. британски лири. Положителна промяна в стойността имаха и водещите европейски индекси FTSE100, DAX30 и CAC40. FTSE100 записа ръст от 0,33% или 24 пункта до 7367,08 пункта, стойността на DAX30 се увеличи с 0,22% или 26,85 пункта до 11990,03 пункта, а CAC40 отчете увеличение от 0,13% или 6,28 пункта до 4999,60 пункта. Стойностите на американските индекси бяха стабилни, като по-голяма промяна имаше при NASDAQ100, който спечели 14,06 пункта до 5875.58 пункта.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

AUD/USD

Двойката успя да премине над горните граници на хоризонталния канал. Покачването не беше израз на оптимизъм, а чисто циклична флотация, подсилена от корекцията на щатския долар. През днешния ден графиката най-вероятно ще тества канала отгоре и ще видим класическа ситуация, когато предишната съпротива се превръща в подкрепа. Всеки, който е контрирал с къси възходящия импулс, е добре да затвори позициите си при теста на канала.

GOLD

На 8 февруари коментирахме голямата вероятност за корекция след тест на съпротивата около 1250,77 долара за тройунция. В действителност цената рикошира с голяма точност от теста на психологическата съпротива. Предстоящата волатилност на щатския долар може да окаже влияние върху златото. Преди срещата на Фед и решението за лихвените равнища, е добре стоим настрана от златото.

UK100

Измерителят поема отново нагоре. Настоящият импулс може да се окаже достатъчен за достигане до около 7514,98 пункта. Около тези стойности е целевата зона за затваряне на дългите позиции. Наблюдаваме оптимизъм към британската икономика, на него се дължи и ръстът в индекса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още