IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хардлайнерите искат конфликта между Иран и Саудитска Арабия

Не става дума просто за религиозен конфликт между сунити и шиити, а за битка за надмощие в Близкия Изток

08:36 | 08.01.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Съобщението беше кратко и ясно - Саудитска Арабия е екзекутирала 47 души, осъдени на смърт заради терористични дейности и престъпни конспирации. Един от екзекутираните е шиитският проповедник Нимр ал-Нимр, който дълги години живя в Иран, откъдето се застъпваше за правата на шиитите в Саудитска Арабия и Бахрейн.

На това място трябва да отбележим, че както в Иран, така и в Саудитска Арабия екзекуциите са всекидневие. В списъка на държавите, където се извършват най-много екзекуции, Иран е на второ място след Китай, следван от Саудитска Арабия. Всеизвестен факт е, че и в двете страни представителите на религиозните малцинства са обект на гонения и преследвания, пише в коментар за Deutsche Welle Джамшид Фаруги.

Масовата екзекуция в Саудитска Арабия беше последвана от протести в Иран, Ирак, Сирия, Ливан и Йемен. В резултат Саудитска Арабия първа преустанови дипломатическите си отношения с Иран. Последваха я Бахрейн, Судан, Кувейт и други. Обединените арабски емирства също изтеглиха посланиците си от Техеран. В този смисъл екзекуциите в Саудитска Арабия и последвалите ги остри реакции не само нажежиха и без това обтегнатите отношения между саудитското кралство и режима на аятоласите в Иран, но предизвикаха и сериозна дипломатическа криза в целия регион.

В същото време е пределно ясно, че екзекуцията на Нимр ал-Нимр беше част от кървава и целенасочена провокация. В крайна сметка Рияд постигна това, което целеше: безумната реакция на Иран, а именно - щурмуването на саудитското посолство в Техеран и на саудитското консулство в Машхад. Така погледнато, може да се твърди, че Иран падна в капана на Саудитска Арабия.

Какво обаче подтикна Иран към тази безразсъдна реакция? Отговорът на този въпрос не е еднозначен. На първо място е важно да се знае, че в случая не става дума просто за религиозен конфликт между сунити и шиити, а за битка за надмощие в Близкия Изток. Именно тази битка е в основата на опасните задочни войни, които съперниците Иран и Саудитска Арабия водят в Сирия и Йемен - войни, които имат потенциала да подпалят целия регион.

На второ място идва ядрената сделка с Иран, която размести политическите пластове в региона. В този контекст Саудитска Арабия се опасява, че ако Иран се изправи на крака в икономическо отношение, това неизменно ще му донесе и повече политическа тежест.

Врагове на ядрената сделка с Иран са не само Саудитска Арабия, Израел и страните от Персийския залив. В самия Иран също има сили, които де факто живеят от политическите напрежения в региона. Ядреното споразумение беше от самото начало трън в очите на ултраконсервативните сили в Иран, които са твърдо против нормализирането на отношенията с международната общност и най-вече против всякакво сближаване със заклетия враг САЩ.

Тези сили имат нужда от образ на врага, за да прокарват своята политика. И още нещо: ултраконсерваторите в Иран и саудитските провокатори има един общ интерес - и двете страни в тази опасна игра извличат ползи от изострянето на кризата. Хардлайнерите в Иран и в Саудитска Арабия печелят от ледниковия период в дипломатическите отношения, защото това им позволява да продължат задочните си войни с неотслабваща бруталност.

Основният печеливш от това изостряне на конфликта обаче ще се окаже вероятно "Ислямска държава". В сянката на иранско-саудитската битка за надмощие организацията би могла да разшири още повече влиянието си. Тази опасност е съвсем реална и затова международната общност трябва да стори всичко възможно за прекратяване на ледниковия период в дипломатическите отношения и най-вече за завръщане към диалога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 8 години
Битката не е между шиити и сюнити, а по скоро между цивилизацииПЕРСИТЕ са древна цивилизация и единствената държава сред тези племена със знамена!ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ ПРОБЛЕМА ЗА ТЯХ НЕ СА САУДИТСКИТЕ НОМАДИ , А ЕДНА МЛАДА ДЪРЖАВИЦА НА ЗАПАД ОТ ИРАН, КОЯТО СЕ ВЪЗПРИЕМА КАТО ОЛИЦИТВОРЕНИЕ НА ШЕЙТАНА!Рано или късно ИРАН ще направи всичко възможно да заличи от земята това петно наречено ИЗРАЕЛ!ТОВА ГО ЗНАЯТ не само в Израел, но и в ръководената от израелския гражданин ФРАДКОВ руска служба ФСБ!Смъртта на шефа на ГРУ не е случайна и е част от тази война!Игор Сергун почина след нападението на израелски безпилотник в Сирия заедно с един от ръководителите на ХАМАС!ИЗРАЕЛ ЗНАЯТ - тази война вече е тяхна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
hagan
преди 8 години
добра статия браво Бойчо Попов-вземи да научиш колежката Валерия Тошкина как се пише на тази тема или да си пише други статии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още