IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са геополитическите последици от евтиния петрол

Страните вносители вече усещат ползите, докато режимите в някои износители може да не оцелеят, пише Мартин Фелдстейн

08:12 | 28.11.14 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви са геополитическите последици от евтиния петрол

Цената на петрола спадна с повече от 25% през последните пет месеца до по-малко от 80 долара за барел (до под 70 след вчерашното решение на ОПЕК да не ограничи добива – бел. ред.). Ако цената се запази, това ще има важни последици - някои добри, някои лоши - за много страни по света. Ако падне допълнително, което изглежда вероятно, геополитическите последици за някои страни производители на петрол могат да бъдат драматични, пише Мартин Фелдстейн, професор по икономика от Харвардския университет, за сайта project-syndicate.org.

Цената на петрола по всяко време зависи от очакванията на пазарните участници относно бъдещото търсене и предлагане. Ролята на очакванията прави петролния пазар много по-различен от повечето други. На пазара за пресни зеленчуци, например, цената трябва да балансира търсенето и предлагането за текущата реколта. От друга страна, производителите на петрол могат да задържат доставките, ако смятат, че цената му ще се повиши по-късно, или пък да поставят допълнителни количества, ако смятат, че цената ще падне.

Петролните компании ограничават доставките чрез намаляване на добиваните количества. Те може също да ги ограничат като складират добитите количества. От друга страна, производителите могат да предложат повече петрол на пазара чрез увеличаване на производството или намаляване на запасите си.

Днешната цена на петрола отразява очакванията за по-ниско търсене и увеличено предлагане в бъдещо. Пониженото търсене отразява сегашната слабост на икономическата активност, особено в Европа и Китай, но по-важното – по-дългосрочните промени в технологиите, които ще намалят разхода на гориво на автомобилите и ще насърчат използването на слънчевата енергия и други непетролни енергийни източници.

Бъдещият потенциал за увеличаване на предлагането пък отразява добива чрез фракинг, развитието на катранените пясъци в Канада, и неотдавнашното решение на Мексико да даде възможност на чуждестранни петролни компании да разработват енергийни източници в страната.

Тези промени в търсенето и предлагането предполагат, че бъдещата цена на петрола ще бъде по-ниска от това, което се очакваше само допреди няколко месеца. Някои от последните промени в очакваните бъдещи търсене и предлагане можеха да се предвидят по-рано. Но няма как да знаем кога нагласите и очакванията ще се променят. Историческата нестабилността в цената на петрола отразява тези психологически промени, както разбира се и промените в обективната реалност.

Днешната цена на петрола също така е свързана с очакваните бъдещи лихвени проценти. По-конкретно, производителите на петрол имат инвестиционен избор: да увеличат производството сега, продавайки допълнителни количества по текущата цена и инвестирайки постъпленията при настоящите дългосрочни лихвени проценти, или да оставят петрола в земните недра като инвестиция.

Ниските лихви насърчават производителите да не добиват петрол. Когато сегашните ненормално ниски лихвени проценти по дългосрочните облигации се повишат през следващите няколко години, то ще стане по-привлекателно за производителите да увеличат предлагането и да инвестират получения доход при по-висока лихва. Освен ако очакванията за бъдещото търсене и предлагане не се променят, повишаването на лихвите ще доведе до нов спад в цената на петрола.

Ниската цена на петрола е добра новина за икономиката на САЩ, тъй като тя е свързана с повишаване на реалните доходи за американските потребители. В рамките на САЩ по-ниската цена пренасочва реалните доходи от производителите на петрол към домакинствата, което вдига съвкупното търсене в краткосрочен план, тъй като домакинствата харчат по-голяма част от доходите си, отколкото петролните фирми. По същата причина по-ниската цена на петрола дава тласък на съвкупното търсене в Европа, Азия и други вносители на петрол.

Големите губещи от спада на цените на петрола включват няколко страни, които не са приятелски на САЩ и техните съюзници, като Венецуела, Иран и Русия. Тези страни са силно зависими от своите петролни приходи за подпомагане на бюджетните си разходи, особено на мащабните им социални програми. При цена на петрола от 75-80 долара за барел, тези правителства ще имат затруднения с финансирането на популистките си програми, които са им необходими, за да запазят обществената подкрепа.

Въпреки, че Саудитска Арабия и някои от държавите от Персийския залив също са основни износители на петрол, те се различават от други производители в две важни направления. Първо, те имат изключително ниски разходи за добиване на нефта, което означава, че ще бъдат в състояние да произвежда изгодно и при текущата цена, или дори на много по-ниска.

Второ, техните огромни финансови резерви им позволяват да финансират своите вътрешни и международни дейности за продължителен период от време, като същевременно трансформират икономиките си така, че да намалят зависимостта им от приходите от петрола.

По-нататъшно намаляване на цената на петрола може да има големи геополитически последствия. Цена от 60 долара за барел ще създаде сериозни проблеми за Русия в частност. Президентът Владимир Путин вече няма да бъде в състояние да поддържа социални програми, които в момента му осигуряват обществена подкрепа. Подобни последици ще има и в Иран и Венецуела.

Не е ясно дали сегашните режими в тези страни биха могли да оцелеят след значителен и траен спад в цената на петрола. От друга страна, очевидно е, че страните вносителки на петрол ще имат голяма полза, като те вече я усещат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

41
rate up comment 4 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
А ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РФ държи контролният пакет акции в газпром чрез пряко и косвено владение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 2 rate down comment 1
юрист
преди 9 години
"...то ако ще и 1 милиард тона.." Да се чете :...то ако ще и 1 милиард тона злато"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 8 rate down comment 7
юрист
преди 9 години
При пазарните отношения всичко подлежи на договаряне. Ако един контрагент не счита насрещната страна за РАВНОПОСТАВЕН контрагент, то при сегашната обстановка е време това да се промени. ЮП отплува, а 3тия пакет на ес е 100% в интерес САМО на българският национален интерес, не и на руският, За това руснаците не искат той да стане правната рамка за юп. Когато един търговец загуби масово ДОВЕРИЕТО в това, че е добросъвестен търговец, то ако ще и 1 милиард тона да има, пак няма полза- простои никой няма да иска търгува с него - т.е. - да му продава стоки срещу злато.В момента *** /газпром са в това положение, защото намеците за врътване на газовото кранче то газпром като оръжие срещу ес,бяха много прозрачни. Време е газпром да си плати за това, че рф го използва като енергийно оръжие срещу ес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 11
dakl
преди 9 години
Юристе кой ще ти предложи по евтин газ от руския? На пазара за сега няма такива предложения. Спотовите цена на катарскя е около 700 $. А ако внесем нефт от СА няма къде да го преработваме, защото мощностите на Нефтохима са пригодени да преработват само руския сорт Уралс,! Фантазиите са едно, а действителността е съвсем друга . Рекетът срещу Южен поток вероятно ще излезне доста солено на половината страни от ЕС и то на най бедните като нас. Германците са осигурени и за това им е широко около врата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 5
юрист
преди 9 години
Булгаргаз трябва да прекрати договора си с газпром за доставка на природен газ и да предложи на газпром съвсем нов договор, който се подчинява на ес законодателство и в който цената на руският природен газ да е 150-180$ за 1000 куб.м. газ. Трябва да се използва докрай сегашната обстановка, за да се натиска газпром да свалят цените. Ако не искат- отпадат като търговски партньори за България. С лукойл трябва да се постъпи по същият начин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 13 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Човече, ти верно много си поверва и започна много глупости да пишеш! Ама много!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 12 rate down comment 2
vzhekoff
преди 9 години
Ако под елементарни оръжия разбираш атомна подводница (защото дават и такава под наем на индийците), изтребители, занитни ракети и танкове, ако не броиш към износа и износа на ракетни двигатели вкл. за щатите, също и на атомни централи за 1/3 от света, явно си много сложен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Аз се занимавам с производство и по-ниските цени на горивата ще ми увеличат печалбата, или по-скоро ще я върнат там, където беше преди няколко години, защото не съм вдигал моите цени нито заради скока на горивата, нито заради ел. енергията. Само съм съкращавал персонал, за да компенсирам спада на приходите поради драматичен спад на поръчките.Сега ще наблюдавам с любопитство дали ниската цена на нефта ще доведе до обратната тенденция, и ще докладвам. Моята прогноза е, че може, ама надали! хахаха! Според мен причинно-следствената връзка е обратна - цените падат, защото спада търсенето, което спада заради икономическата криза, която..... там вече сме го претакали този въпрос! хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 13 rate down comment 2
MZ/X
преди 9 години
Има огромна разлика между дефлация предизвикана от намалено търсене на стоки и дефлация предизвикана от по ефективно производство! Няма нищо по хубаво за една икономика от намаляване на цената на вносните суровини, защото това ще увеличи или печалбата или ще намали стойността на крайния продукт. Намаляването на цената на крайния продукт ще предизвика по голямо търсене, което от своя стана ще създаде работни места, а не безработица!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 5 rate down comment 10
MZ/X
преди 9 години
Може ли да ни обясниш за нас непросветените, какви са тези предпоставки за диверзификация на руската икономика? Руснаците освен суровини и елементарно оръжие не изнасят нищо! Когато стане дума за нещо по сложно като боен кораб или автомобил го внасят или използат чуждо ноу хау!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още