IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са геополитическите последици от евтиния петрол

Страните вносители вече усещат ползите, докато режимите в някои износители може да не оцелеят, пише Мартин Фелдстейн

08:12 | 28.11.14 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Какви са геополитическите последици от евтиния петрол

Цената на петрола спадна с повече от 25% през последните пет месеца до по-малко от 80 долара за барел (до под 70 след вчерашното решение на ОПЕК да не ограничи добива – бел. ред.). Ако цената се запази, това ще има важни последици - някои добри, някои лоши - за много страни по света. Ако падне допълнително, което изглежда вероятно, геополитическите последици за някои страни производители на петрол могат да бъдат драматични, пише Мартин Фелдстейн, професор по икономика от Харвардския университет, за сайта project-syndicate.org.

Цената на петрола по всяко време зависи от очакванията на пазарните участници относно бъдещото търсене и предлагане. Ролята на очакванията прави петролния пазар много по-различен от повечето други. На пазара за пресни зеленчуци, например, цената трябва да балансира търсенето и предлагането за текущата реколта. От друга страна, производителите на петрол могат да задържат доставките, ако смятат, че цената му ще се повиши по-късно, или пък да поставят допълнителни количества, ако смятат, че цената ще падне.

Петролните компании ограничават доставките чрез намаляване на добиваните количества. Те може също да ги ограничат като складират добитите количества. От друга страна, производителите могат да предложат повече петрол на пазара чрез увеличаване на производството или намаляване на запасите си.

Днешната цена на петрола отразява очакванията за по-ниско търсене и увеличено предлагане в бъдещо. Пониженото търсене отразява сегашната слабост на икономическата активност, особено в Европа и Китай, но по-важното – по-дългосрочните промени в технологиите, които ще намалят разхода на гориво на автомобилите и ще насърчат използването на слънчевата енергия и други непетролни енергийни източници.

Бъдещият потенциал за увеличаване на предлагането пък отразява добива чрез фракинг, развитието на катранените пясъци в Канада, и неотдавнашното решение на Мексико да даде възможност на чуждестранни петролни компании да разработват енергийни източници в страната.

Тези промени в търсенето и предлагането предполагат, че бъдещата цена на петрола ще бъде по-ниска от това, което се очакваше само допреди няколко месеца. Някои от последните промени в очакваните бъдещи търсене и предлагане можеха да се предвидят по-рано. Но няма как да знаем кога нагласите и очакванията ще се променят. Историческата нестабилността в цената на петрола отразява тези психологически промени, както разбира се и промените в обективната реалност.

Днешната цена на петрола също така е свързана с очакваните бъдещи лихвени проценти. По-конкретно, производителите на петрол имат инвестиционен избор: да увеличат производството сега, продавайки допълнителни количества по текущата цена и инвестирайки постъпленията при настоящите дългосрочни лихвени проценти, или да оставят петрола в земните недра като инвестиция.

Ниските лихви насърчават производителите да не добиват петрол. Когато сегашните ненормално ниски лихвени проценти по дългосрочните облигации се повишат през следващите няколко години, то ще стане по-привлекателно за производителите да увеличат предлагането и да инвестират получения доход при по-висока лихва. Освен ако очакванията за бъдещото търсене и предлагане не се променят, повишаването на лихвите ще доведе до нов спад в цената на петрола.

Ниската цена на петрола е добра новина за икономиката на САЩ, тъй като тя е свързана с повишаване на реалните доходи за американските потребители. В рамките на САЩ по-ниската цена пренасочва реалните доходи от производителите на петрол към домакинствата, което вдига съвкупното търсене в краткосрочен план, тъй като домакинствата харчат по-голяма част от доходите си, отколкото петролните фирми. По същата причина по-ниската цена на петрола дава тласък на съвкупното търсене в Европа, Азия и други вносители на петрол.

Големите губещи от спада на цените на петрола включват няколко страни, които не са приятелски на САЩ и техните съюзници, като Венецуела, Иран и Русия. Тези страни са силно зависими от своите петролни приходи за подпомагане на бюджетните си разходи, особено на мащабните им социални програми. При цена на петрола от 75-80 долара за барел, тези правителства ще имат затруднения с финансирането на популистките си програми, които са им необходими, за да запазят обществената подкрепа.

Въпреки, че Саудитска Арабия и някои от държавите от Персийския залив също са основни износители на петрол, те се различават от други производители в две важни направления. Първо, те имат изключително ниски разходи за добиване на нефта, което означава, че ще бъдат в състояние да произвежда изгодно и при текущата цена, или дори на много по-ниска.

Второ, техните огромни финансови резерви им позволяват да финансират своите вътрешни и международни дейности за продължителен период от време, като същевременно трансформират икономиките си така, че да намалят зависимостта им от приходите от петрола.

По-нататъшно намаляване на цената на петрола може да има големи геополитически последствия. Цена от 60 долара за барел ще създаде сериозни проблеми за Русия в частност. Президентът Владимир Путин вече няма да бъде в състояние да поддържа социални програми, които в момента му осигуряват обществена подкрепа. Подобни последици ще има и в Иран и Венецуела.

Не е ясно дали сегашните режими в тези страни биха могли да оцелеят след значителен и траен спад в цената на петрола. От друга страна, очевидно е, че страните вносителки на петрол ще имат голяма полза, като те вече я усещат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 19 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 9 години
Сауди Арабия нищо не може да направи сама! Каквото и да прави, то може да бъде или според плановете на САЩ, или срещу тях. Нама арабска държава, която да може да си позволи да застане срещу САЩ! Видяхме какво става, когато едни срещу други застанат реална военна сила срещу пари и злато - нито Саддам беше беден, еле пък Кадафи!!! Толкова ще им свършат работа и на саудитците парите, ако се опънат на янките. Може, ама ако някой от другите двама големи застане зад тях, както случая с Асад - него и руснаци и китайци го подпряха и томахавките си стоят мирни! хаха! А според едни умни хора, в дългосрочните планове на американците има заложена голяма война на запада срещу арабския свят, в т. ч. с използване на тактическо ядрено оръжие и като резултат - установяване на пълен политически, икономически и физически контрол върху региона. За това обаче е необходим достатъчно голям и страшен враг, който реже евроатлантически глави и играе крикет с тях... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 13 rate down comment 4
data
преди 9 години
Остави пазара на петрола - ниските цени удрят Иран който е естественият противник на уахабитите , удря и Русия - страната която остро се противопостави на завземането на Сирия от улахабитите финансирани от Саудитска Държава . Главният въпрос е Саудитска Арабия наистина ли играе със САЩ или вече води самостоятелна политика и разчиства терена в персийския залив за една нова ислямска супер сила ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 9 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
да се измъкнат по терлици привидно за пред медиите, за да няма ISIS и там и сваляне на халифа от трона. Защото иначе ше има бомбардие и ракети по тиквите на Саудитците. Нали САЩа ги защитава от 70те години, ами ако спре да ги защитава и ги нападне както Ирак?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Разходите за добив на нефт на Саудитска Арабия са най-ниските в цял свят и за тях са идеални ниските цени, защото при тях могат да имат най-голям пазарен дял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 16
MZ/X
преди 9 години
И какво му е демократичното на Путин, като нито има реална опозиция, нито има свободна преса, а който се опълчи срещу него или влиза в затвора като Ходорковски или го ликвидират като Политковская!Купуването на народната любов, чрез рапродажба на природни ресурси не е нещо, което трайно може да се прави. Когато цената на тези ресурси се срине или им се намери заместител изведнъж лъсва некадърността на ръководителите да направят една работеща икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
data
преди 9 години
Хъм , много , много по важният въпрос е какво е намислила Саудитска Арабия и нейната ислямска супер Уахабитска Държава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Мда ....дано продължат дълго опитите им да свалят Путин! Достатъчно дълго, че да усетим и ние по бензиностанциите! А дали ще падне така наречения "режим" на Путин ще видим! :)))) Основната им грешка е че го смятат за "режим"! Всъщност той е по демократично избран от Обама например. Що се отнаса до нас то Путин не ни е забранил да си търсим и други доставчици. :) Въпрос на избор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
В България беше голяма борба срещу шистовия газ, но за щастие без да добиваме грам шистов газ пак се оказахме печеливши от шистовата революция :) Да са живи и здрави новите технологии!80 долара за барел брент вече няма да бъде дъното, а по скоро таван за цените!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
Геополитическите последици са "Ще видим!".... хахаха! Както е видно, в ЕС тепърва ще смятаме какво ще ни струва една икономеческа война с Русия! Не са много весели прогнозите и без руското ембарго! В УСА положението също е на ръба - щом са изкарали армиятя по улиците, не е цветя и рози! Там си цъка една бомба - десетки милиони *** и латиноси, научени да преживяват от социални помощи и държава със $17 трлн. дълг.... И това нема как да продължава вечно, та ще видим всичко това в съчетание с понижаване на цените на нефта как ще се получи. На мен на бензиностанцията ми е ОК, ама съм достатъчно дърт да знам, че нищо не е така, както изглежда! Няма безплатен обяд и всичко е за сметка на нещо друго... хахаха!Щото за чий му е на някого да унищожава икономически една ядрена суперсила, която може за минути да унищожи живота на земята, ако не, за да я завладее след това? Разчетите са, че като фалират, руснаците ще се предадат сами, както направи Горбачов! Ами ако не се предадат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 2
michaelis
преди 9 години
След 50 години живот и здраве аз така виждам нещата : Моята икономика предлага тва, тва, тва, твоята кво предлага, аз приемам злато, диаманти, сребро и 30 вида валути ти в кво можеш да платиш ? Ми мога в еди кво си хубаво ето ти танто за кукуриго. Да ама САЩа не го иска тва, защото другите ще станат по-развити и по-богати и икономиката на САЩ няма да е такава каквато е сега и няма печатане до безкрай ей тва е целия филм. Фалира САЩ ми хубаво бам reset всичко от начало, ама ако са фалира САЩ всичко е в канала защото позлваме тяхната валута :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още