IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай за пръв път публикува данни за размера на стратегическите петролни резерви

Азиатската страната притежава 12,43 млн. тона, или 91 млн. барела суров петрол, който съхранява в четири хранилища

15:37 | 20.11.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай за пръв път публикува данни за размера на стратегическите петролни резерви

Китай публикува за пръв път данни за размера на стратегическите си петролни резерви. Това се случва след призивите към азиатската страна за повече прозрачност по отношение на размера на петролните запаси, пише Financial Times.

Миналия уикенд в Австралия китайският президент Си Дзинпин заяви, че страната трябва да започне да публикува регулярна информация относно стратегическите си петролни резерви, позовавайки се на споразумението между американските и китайските енергийни министри, сключено през лятото.

Националното статистическо бюро на Китай информира, че първият етап от натрупването на стратегическите резерви е приключил, като страната вече държи 12,43 млн. тона, или 91 млн. барела суров петрол, който съхранява в четири различни хранилища.

Данните отговарят на неофициалните оценки на китайския енергиен регулатор от преди няколко години, но цифрите са доста ниски в сравнение с предположенията на западните анализатори.

Въпреки това Националното статистическо бюро не определи размера на втория и третия кръг от националния план за сформиране на стратегически петролни резерви. Някои от хранилищата са завършени и се пълнят с петрол, докато други все още са в процес на строеж.

Според Petroleum Argus Китай притежава резерви от 150 млн. барела в своите седем завършени хранилища. Британската консултантска компания Energy Aspects счита, че азиатската страна е закупила 87 млн. барела за своите стратегически нужди, като до края на годината цифрата може да се покачи с 20 млн.

Запасите, съхранявани в четирите хранилища от първия кръг на плана на властите в Пекин, могат да задоволят потребление за близо 9 дни. Това е твърде малко от препоръчаните от Международната енергийна асоциация 90 дни. Освен това Поднебесната империя внася близо 60% от петрола, който потребява.

Ако страната ще трябва да покрие изискването, Energy Aspects изчислява, че на Китай ще са нужни 540-600 млн. барела суров петрол.

Опитите за определяне на китайските стратегическите резерви са затруднени заради търговските запаси, сформирани от контролирания от държавата дуопол. CNPC, дъщерната компания на публичната PetroChina, и Sinopec, както и властите в Пекин, от дълго време споделят виждането, че ако разкрият точното количество на запасите, ще се наложи Китай да внася петрол на по-високи цени.

Спадащите цени на петрола тази есен предоставят възможност на Китай да запълни резервите си. По-голямата прозрачност относно китайските стратегически петролни запаси би проправила пътя за създаването на Азиатска енергийна асоциация (Asian Energy Security Agency) по подбие на международната организация.

Структурата би обединила водещи държави производителки на петрол, които не са членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОПЕК), каквато е Китай. Само седем страни членки на ОПЕК са извън Европа и Северна Америка. Това са Израел, Турция, Чили, Япония, Корея, Австралия и Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:47 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
sachs
преди 9 години
Ще ми се да публикуват данни за златните си резерви...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още