IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето на петрол ще расте колебливо през 2015 г.

То вече е достигнало дъното и сега му предстои възстановяване, прогнозира Международната агенция по енергетика

12:25 | 14.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Търсенето на петрол ще расте колебливо през 2015 г.

Въпреки че цените на петрола отчетоха сериозни спадове през лятото, търсенето на суровината ще започне постепенно да се възстановява през 2015 г. с подобряването на световната икономика, заяви Международната агенция по енергетика (IEA).

Цената на „черното злато“ регистрира големи отстъпления през последните месеци като цената на водещия сорт суров петрол брент достигна 2-годишно дъно от 88,55 долара за барел през тази седмица, на фона на голямо предлагане и намаляване на поръчките от САЩ, Китай и Европа. От IEA обаче смятат, че търсенето вече е достигнало дъното и от сега нататък ще започне да се възстановява.

„Прогнозите за ръста на търсенето през 2014 и 2015 г. бяха понижени, но все още се очаква то да набере инерция. Последните данни предполагат, че дори е възможно този подем вече да е започнал“, посочи IEA в месечния си доклад днес.

Агенцията добави, че рекордно високата производителност на петролните рафинерии през август и подобрените маржове по света предполагат, че търсенето вероятно не е толкова слабо, колкото изглежда.

IEA ревизира надолу прогнозата си за глобалното търсене на петрол за 2014 г. с 200 хил. барела на ден до 92,4 млн. барела на ден, посочвайки като причина понижените очаквания за икономическия растеж и слабата тенденция на пазара в последно време.

Очаква се търсенето на петрол да нарасне със 700 хил. барела на ден през настоящата година, като агенцията прогнозира, че темпът на ръст ще се покачи до 1,1 млн. долара през 2015 г. с подобряването на макроикономическите условия.

Опасенията от забавяне на световния икономически растеж бяха една от основните причини за поевтиняването на петрола през последните месеци. Суровият петрол сорт брент поевтиня с над 20% от юни насам, когато сътресенията в Ирак изпратиха цените на суровината до 116 долара за барел.

Спадът на цените предизвика очаквания, че Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще понижи производството си в опит да спре поевтиняването, но Саудитска Арабия и Кувейт отхвърлиха подобен ход.

IEA отчете, че по-слабото от очакваното търсене през второто тримесечие е било изненадващо и че ще е нужен по-силен спад на цените за понижаване на предлагането. Вместо да бъде намалено от спадащите цени, производството на петрол достигна до 13-месечен връх през септември, водено от възстановяването в Либия и рекордно високите потоци от Ирак, отчита IEA.

Лекият суров петрол (WTI) поевтинява с 0,96% до 84,92 долара за барел по време на днешната търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още