IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се върне ли петролът до 100 долара за барел до края на годината?

Перспективите за студена зима и съкращаване на производството на ОПЕК вещаят поскъпване на черното злато

17:31 | 09.10.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>снимка: Ройтерс</em></p>

снимка: Ройтерс

Перспективите за сурова зима, понижаване на предлагането на петрол от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и несигурната геополитическа обстановка могат да изпратят цените на черното злато обратно към нива около 100 долара за барел, показва проучване на CNBC.

Изследването показва, че очакванията на анализаторите са разделени относно това накъде ще поемат цените на петрола през последното тримесечие на годината. 49% от анкетираните очакват суровият петрол сорт брент да поскъпне между октомври и декември, докато 51% прогнозират поевтиняване на суровината.

Брентът се намира в мечи пазар, след като поевтиня с над 20% от юни насам заради ниско търсене при наличието на високо предлагане.

„Очакваме сезонно повишаване на търсенето на петролните продукти, студена зима и съкращаване на производството от страна на ОПЕК с цел предотвратяване на по-драстичен спад на цената на суровия петрол“, коментираха икономисти от Deutsche Bank.

Държавите членки на ОПЕК могат да решат да ограничат предлагането на черното злато на срещата си на 27 ноември, като е възможно това да се случи дори по-рано, ако цените продължат низходящия си ход.

„ОПЕК трябва да бъде наистина загрижена“, смята президентът на консултантската компания Oil Outlooks Карл Лари. Средната цена на 12-те сорта суров петрол, влизащи в кошницата на ОПЕК, е под 90 долара за барел за пръв път от 2 години насам.

„Смятаме, че съкращаването на производството от страна на ОПЕК ще позволи на цените на брента да се стабилизират около 100 долара за барел“, казаха стратезите в UBS Джовани Стауново и Доминик Шнайдер.

„Саудитска Арабия се намира в удобна позиция да противодейства на смъкването на цените. Кралството държи голяма част от ограничения свободен петролен капацитет на света от между 2,5 и 3 млн. барела на ден“, посочиха те.

На подобно мнение е и председателят на консултантската компания в областта на енергетиката FACTS Global Energy Ферейдун Фешараки, който смята, че през четвъртото тримесечие цените на петрола до голяма степен ще зависят от действията на Саудитска Арабия.

„Саудитска Арабия досега позволяваше на цените да падат и държеше нивата си на производство непроменени при 9,6 млн. барела на ден. Очакваме страната да намали производството си и цените да се покачат до към 95 долара за барел“, каза бившият енергиен съветник на иранския министър-председател през 70-те години.

Вижте още видео материали в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 1
VicKing
преди 9 години
Колкото Лукойл върна цените... те са си още на $120/барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Internet
преди 9 години
Номерът е *** - като св ърши натрупаният в САЩ петролен резерв, ще духнат супата.Второ, САЩ ще разорят - в дългосрочен план, и собствените си производители на шистов газ и петрол ,които са губещи под 90 долар за барел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
lozkhris
преди 9 години
Toчно така е! Преди 30 години със съшия прийом Рейгън унищожи СССР. Само че лошото е, че тогава Америка беше в икономически възход, а сега е в тотална дупка и евтин петрол изобщо не им върши работа...Да видим как ще излезнат от трапа,в който сами се вкараха. Безконтролното печатане имаше за цел само едно - скъпи суровини, евтин долар и инфлация на всяка цена. Сега обаче трендът се обръща, а и няма как да не е , щото не може и вълкът сит, и агнето цяло,и овчарът с iPhone....Според мен трикът с петрола тоя път няма да проработи,а и Путин не е Елцин, така че по-вероятно е загубите за Америка да са много по-големи от ползите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
Ricco
преди 9 години
Разбира се, че това понижение на цената е за да се окаже натиск на Русия - какви са тия смешки - търсене/предлагане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Нефта ще се върне на около 100 $ след като украинския проблем бъде решен в ущърб на Русия. Иначе йок.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
georgi_shum
преди 9 години
Мечтай си :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още