IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се смъкна до 3-годишно дъно

Пазарните участници продължават да реагират отрицателно на свръхпредлагането на фона на изоставащото търсене

09:11 | 10.10.14 г. 22
Цената на петрола се смъкна до 3-годишно дъно

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) продължава да е под натиск за продажби в петък, разширявайки загубите си предишната сесия, след като пазарните участници реагират отрицателно на свръхпредлагането на фона на изоставащото търсене.

Фючърсите върху суровината с доставка през декември поевтиняват с 2,24 на сто до 83,85 долара за барел, достигайки най-ниското си равнище от септември 2011 г. насам.

Цената на контрактите върху брента с доставка през декември също отстъпва, спадайки с 0,63 на сто до 88,47 долара за барел – най-ниското равнище от 2010 г. насам.

Според анализатори Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да понижи производството си на петрол, за да спре спадането на цените. По думите им 85 долара на барел е нивото, при което ОПЕК се намесваше в миналото.

По-рано Администрацията за енергийна информация съобщи, че доставките на суров петрол в САЩ са нараснали с 5 млн. барела през седмицата, която приключи на 3 октомври, надхвърляйки очакванията на анализаторите, които бяха заложили на ръст от едва 2 млн. барела. Запасите от бензин пък нараснаха с 1,18 млн. барела.

Освен това Агенцията информира, че САЩ са внасяли по над 7 млн. барела петрол на ден през въпросната седмица, въпреки че добивът на шистов петрол в страната спомага за вътрешното търсене.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия растеж в световен мащаб за тази и следващата година. Организацията посочи, че икономиката на Китай – вторият по големина потребител на петрол в света, вероятно ще се разшири със 7,4% през тази година и със 7,1% през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 9 години
Which means much more "forced Brent liquidation" is in the cards in the coming weeks as America's suddenly once again very strategic ally, Saudi Arabia, does everything in its power to break Putin.http://***.zerohedge.com/news/2014-10-10/why-oil-plunging-other-part-secret-deal-between-us-and-saudi-arabia
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
+ от мен и на двата ти коментара, ама не го е казала Тачър, а е правило в търговията и е барем на няколко хилядолетия:) аз си живея от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 6
trendline
преди 9 години
И как ти е виновен Лукойл. Пазара е отворен. Внеси по- евтини горива от Румъния, Гърция и т. н. и ще купуват всички от тебе. Да не би да няма конкуренция между различните вериги бензиностанции.Ти май не разбираш от това което пишеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 9 години
Няма братска цена. Нито съм чувал някъде да има такава по учебниците. Има пазар - Тачър беше казала, че едно нещо струва толкова, за колкото успееш да го продадеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
В никакво славянско братство не вярвам! Затова казвам, че руснаците и Лукойл правят точно това, което правят всички останали капиталисти - колкото повече, толкова повече! Мен пък само ме дразни, когато разни летни детски диарии се правят тук на капиталисти, а всъщност са най-обикновени политически въшкари, които избиват собствената си непълноценност, прераснала в национална такава, чрез търсене на външни виновници! Когато такива ***, лишени от елементарна прагматичност изпълзят до властта, тогава виждаме и как този подход се превръща в държавна доктрина, а това води до пълен разгром на икономиката на държавата! Примери - бол! За тоталната ни закъсвация не са виновни икономически корифеи като Иван Пушкаров и Румен Биков, които унищожиха Балканкар и бизнес с Русия за милиарди, а комунистите, които са създали Балканкар! Не са виновни Костов и Левон, които затриха Балкан и го харизаха на един мошеник, а руснаците, щото са ни създали авиокомпания! Анадъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
Miraka
преди 9 години
Нали спора е, че Лукойл ни дава бензина на по-висока цена (с което не съм напъло съгласен между другото, но в никакъв случай не е и на "братска" цена). Тогава е редно да гледаме цената на бензина, която идва от Лукойл (преди държавата да си сложи данъците). Аман от заяжданици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Пич, к'во ме интересуват ставките ? Можеш ли да заредиш някъде без ставка ? А в Германия ставките са високи, ама няма винетки (и дупки). Гледай цената на фактурата и не ми теоритизирай. ***-теоретици много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 2
Miraka
преди 9 години
Погледни цената на дизела (преду ставките) - само Румъния и Словения са с по-висока цена. При бензина 9 са с по-високи цени преди данъци. Данъците нямат отношение към "братството" ни с Русия и за това ги изключвам. Нямам нищо за или против руснаците. Ние си гледаме интереса и те си гледат интереса. Само ме дразни, че при нас има такива, които още защитават и вярват в славянското братство :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Нема страшно! Ти гледай рублата, рублата гледай! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 9 години
Колко повечето и колко по-евтин? В 9 страни е по-евтин с между 1 и 5 евроцента и в 18 е по-скъп, като в някои от тях с от 10 до 30 и повече евроцента, а там не са и помирисвали руснак? Или точно затова? хахаха!Не бе, не ме разбирай погрешно - като има нужда човек да се изоноде по руснаците от вътрешна, емоционална необходимост, нека си го прави, но не е нужно да се аргументира и то точно с такива доводи и то точно тук, дето повечето сме учили по едно-две висши и се предполага, че можем да четем или смятаме... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още