IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се смъкна до 3-годишно дъно

Пазарните участници продължават да реагират отрицателно на свръхпредлагането на фона на изоставащото търсене

09:11 | 10.10.14 г. 22
Цената на петрола се смъкна до 3-годишно дъно

Цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) продължава да е под натиск за продажби в петък, разширявайки загубите си предишната сесия, след като пазарните участници реагират отрицателно на свръхпредлагането на фона на изоставащото търсене.

Фючърсите върху суровината с доставка през декември поевтиняват с 2,24 на сто до 83,85 долара за барел, достигайки най-ниското си равнище от септември 2011 г. насам.

Цената на контрактите върху брента с доставка през декември също отстъпва, спадайки с 0,63 на сто до 88,47 долара за барел – най-ниското равнище от 2010 г. насам.

Според анализатори Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да понижи производството си на петрол, за да спре спадането на цените. По думите им 85 долара на барел е нивото, при което ОПЕК се намесваше в миналото.

По-рано Администрацията за енергийна информация съобщи, че доставките на суров петрол в САЩ са нараснали с 5 млн. барела през седмицата, която приключи на 3 октомври, надхвърляйки очакванията на анализаторите, които бяха заложили на ръст от едва 2 млн. барела. Запасите от бензин пък нараснаха с 1,18 млн. барела.

Освен това Агенцията информира, че САЩ са внасяли по над 7 млн. барела петрол на ден през въпросната седмица, въпреки че добивът на шистов петрол в страната спомага за вътрешното търсене.

По-рано тази седмица Международният валутен фонд понижи прогнозата си за икономическия растеж в световен мащаб за тази и следващата година. Организацията посочи, че икономиката на Китай – вторият по големина потребител на петрол в света, вероятно ще се разшири със 7,4% през тази година и със 7,1% през 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 2
Miraka
преди 9 години
Ами аз като гледам от таблицата, небратските цени на дизела са по-евтини в повечето държави :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
MrSi
преди 9 години
Днеска прочетох новина - ДОЛАРА ГОНИ 2 ЛЕВА. Ами да сме живи и здрави - та това не си ли е жив грабеж????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Ти какви искаш - НЕбратски ли? Ето ти ги как изглеждат не-братските:http://***.energy.eu/fuelprices/Мамул мухлясал... хехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
MrSi
преди 9 години
Един + от мен , но не забравяй че тук говорим за Oil към USD, т.е всичко зависи от курса на долара. За пример ще ти дам златото - Колко злато ползваш в годината??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
Тук изобилства от неверни твърдения:1. Енергията произвеждана от ВЕИ-та е главно ел. енергия, която изобщо не се е добивала от петрол и/или газ, а главно от въглища (не са въглеводороди, а само въгле :) ) и АЕЦ2. Страните производителки няма да увеличават предлагането, защото то не е ластик, новите находища са скъпи, а някои производители като руснаците дори ще свиват предлагането3. шистите имат граница на ефективност от около $75 за барел, а при канадските пясъци е дори повече, така че цени под това са по-скоро политически4. Ел. коли все още са под 1% и едва ли в следващите 10г. да се вдигнат чувствително5. Кораби и самолети продължават и ЩЕ продължават да са на петролИначе и аз съм фен на изместването на петрола - най-малкото ще се откачим от разни араби и други тоталитарни режими, но да не представяме желаното за действително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 9 години
Не, че съм фен на двата руски монополиста....Напротив!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
edimi
преди 9 години
При търговците на дребно има силни инерционни процеси. Дори и когато са монополисти, както е в нашия случай. За толкова години са се научили умело да коригират цените в подходящ момент. Т.е., първо покупките на едро са на едни нива и спада обикновено е изпреварващ и цената се сваля когато натиска на пазара е такъв, че търговците/не монополисти/ са на ръба да купуват от друг... Ама то това всичкото си е ясно мисля. Друг фактор също играе роля разбира се. И това е покачването на долара спрямо спада на петрола.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
Димитър Вучев
преди 9 години
Неволна грешка, благодаря :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
killmore
преди 9 години
Защо в статията се цитират цени за тройунция, а не барел? Иначе споделям мнението на МZ/X - ВЕИ, електромобили, водородни клетки, задвижване от солена вода, това са технологиите на бъдещето и колкото повече се влага в тяхната разработка, толкова повече ще се налагат на пазара и ще изместят нуждата от нефт като гориво. Петролът ще остане да се ползва само във фармацията, текстилната индустрия и други отрасли различни от транспорта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
А защо цените на горивата у нас още са на "братски съветски" нива както когато петрола беше на нива 110-115 $Долни гадни руснаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още