IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня под 85 долара за барел за първи път от 2012 г.

Цената на търгувания в Европа сорт брент спадна под 90 долара поради опасенията за Германия и световната икономика като цяло

19:37 | 13.10.14 г. 11
Петролът поевтиня под 85 долара за барел за първи път от 2012 г.

Петролът продължава да поевтинява рязко в понеделник, след като инвеститорите преминаха в режим на бягство от риска на фона на свръх предлагането и слаб растеж в световен мащаб. Пазарните участници се опасяват също, че Германия може да изпадне в рецесия след поредните слаби данни от най-голямата европейска икономика.

Цената на фючърсите върху американския суров петрол WTI се смъква с 1,22 на сто до 84,77 долара за барел. Суровината поевтиня под ключовата стойност от 85 долара за първи път от 2012 г.

Същевременно един барел от сорта брент, търгуван в Европа, поевтинява с 1,85 на сто до 88,90 долара за барел – недостигано от 2010 г. дъно.

Цените на “черното злато” спаднаха с 5% през миналата седмица на фона на увеличеното предлагане от износителите на петрол в момент, когато се очаква глобалният растеж да остане в застой. През миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния растеж през 2015 до 3,8% от 4%.

"И двата петрола – брентът и WTI, достигната многогодошни дъна без следи да прекратяване на спадовете. Краткият ръст в петък в навечерието на празника в САЩ (Деня на Колумб – бел ред.) вече е зад гърба ни. Свръхпредлагането изглежда ще продължи да води пазара", заявиха анализаторите от Westpac Global Strategy, цитирани от WBP Online.

По думите им единствено намаляване на производството на петрол от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще спре спада в цените.

ОПЕК заяви в петък, че доставките на суровината са били увеличени през септември до най-високото им ниво от лятото на 2013 г. главно поради по-силния експорт от Ирак и Либия.

Саудитска Арабия – най-големият производител в рамките на организацията, намекна, че е готова да приеме трайна цена на петрола от под 90 долара за барел, което изглежда като ясен сигнал за малката вероятност за намаляването на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
hex
преди 9 години
Фактор едно - вътрешната динамика между държащите пазарен дял арабски страни: http://***.marketwatch.com/story/split-between-opec-producers-deepens-as-oil-prices-fall-2014-10-13Фактор две - пониженото потребление от Япония: http://***.hellenicshippingnews.com/japan-july-september-oil-demand-for-power-falls-below-pre-quake-level-for-first-time/Тоест нищо непазарно няма. Никаква Русия и никакви щати не пеят в случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Твърдо това е операция срещу Русия и Рияд е в играта! И именно фючърсите са един от важните моменти - Русия и Китай търгуват нефта чрез фючърси и в момента Китай се набутва с руски нефт. Нормално и резонно Китай да излезе на спотовия пазар - пак удар по Русия. Всъщност големият проблем на янките не е Русия, а Китай, но за да се справят с него, първо трябва да ги разкачат от руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
ZAPPY
преди 9 години
Само да добавя - САЩ ще свалят цената до 70 $/барел (а и дори до 65$/барел, за кратко време), след което ще започнат операции по повишаването й (но не вътрешната за тях!) а "световната"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
ZAPPY
преди 9 години
Пичове, първо - продават се фючърси, т.е. всичко е...евентуално, защото не може понастоящем да се предвиди количеството, което ще се потреби.А и цената на ресурсите не влияе на световната икономика. Ако на някой му се струва странно, да си каже ?! ;) Това, което плащат едни, а получават други...парите си се преразпределят в икономиката. Ще повлияе на преразпределението на общите приходите м/у страни и отрасли, обаче.Иначе, за "шистовата" революция в САЩ, според експертни оценки, цена на петрола под 70$/барел (за дълъг период от време) би я убило.А бюджетът на Саудитска Арабия е балансиран при цени - 90 гущера за барел, така че това сваляне няма да е за дълго.И въобще, политиката на САЩ не е насочена към намаляване цената на петрола, а по-скоро в изменение в модела на формирането/ценообразуването, т.е. да направят така, че за тях и близките им производствени партньори (Канада и Мексико), цената да е максимално ниска, а за всички конкуренти (Китай, ЕС)- макс. висока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 2
hex
преди 9 години
Егати мъдростите! Русия тва, американците онова!...А не се ли сещате, че ниските цени правят добива в някои места на Северна Америка прекалено скъп и затварят кладенците до промяна в котировките? Това си е нормална пазарна ситуация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 6
Eon
преди 9 години
За урок да ви е.Особено на тия пишман капиталисти, които си мислят, че като почнат да дупчат Добруджа за шистов газ ще вдигнат икономиката на БГ и ще падне цената на бензина и газа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 7
Jorkata
преди 9 години
Кво ли не са готови да направят само и само да тръшнат руснаците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 9 години
Ти не си ли капиталист? Каква държава ти дрънчи в главата? хахаха!Единствено ОМВ и Шел могат да го контролират, ама нещо не се забелязва ентусиазъм! Гадни комунисти! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 29 rate down comment 4
vembata
преди 9 години
Цената на бензина и дизела си стои на нивата от 110 долара за барел, а Лукойл грабят с пълни шепи защото няма дъмпинг, който да укроти ненаситния или държава, която да го контролира...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
bigi
преди 9 години
А защо на бензиностанцията горивото не е колкото беше през 2012 г? Няма нужда от предположения, всички знаем отговора. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още