IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поевтиня под 85 долара за барел за първи път от 2012 г.

Цената на търгувания в Европа сорт брент спадна под 90 долара поради опасенията за Германия и световната икономика като цяло

19:37 | 13.10.14 г. 11
Петролът поевтиня под 85 долара за барел за първи път от 2012 г.

Петролът продължава да поевтинява рязко в понеделник, след като инвеститорите преминаха в режим на бягство от риска на фона на свръх предлагането и слаб растеж в световен мащаб. Пазарните участници се опасяват също, че Германия може да изпадне в рецесия след поредните слаби данни от най-голямата европейска икономика.

Цената на фючърсите върху американския суров петрол WTI се смъква с 1,22 на сто до 84,77 долара за барел. Суровината поевтиня под ключовата стойност от 85 долара за първи път от 2012 г.

Същевременно един барел от сорта брент, търгуван в Европа, поевтинява с 1,85 на сто до 88,90 долара за барел – недостигано от 2010 г. дъно.

Цените на “черното злато” спаднаха с 5% през миналата седмица на фона на увеличеното предлагане от износителите на петрол в момент, когато се очаква глобалният растеж да остане в застой. През миналата седмица Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозата си за глобалния растеж през 2015 до 3,8% от 4%.

"И двата петрола – брентът и WTI, достигната многогодошни дъна без следи да прекратяване на спадовете. Краткият ръст в петък в навечерието на празника в САЩ (Деня на Колумб – бел ред.) вече е зад гърба ни. Свръхпредлагането изглежда ще продължи да води пазара", заявиха анализаторите от Westpac Global Strategy, цитирани от WBP Online.

По думите им единствено намаляване на производството на петрол от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ще спре спада в цените.

ОПЕК заяви в петък, че доставките на суровината са били увеличени през септември до най-високото им ниво от лятото на 2013 г. главно поради по-силния експорт от Ирак и Либия.

Саудитска Арабия – най-големият производител в рамките на организацията, намекна, че е готова да приеме трайна цена на петрола от под 90 долара за барел, което изглежда като ясен сигнал за малката вероятност за намаляването на производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 6
MZ/X
преди 9 години
Много от държавите износителки на петрол са станали зависими от приходите от продажба и ако цените падат трябва да продават по голямо количество за да си запазяд номиналните приходи.Само държави като Норвегия, които инвестират парите от газ и нефт в специален фонд могат да си позволят намаляване на производството без да имат вътрешни сътресения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още