IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК: Меката зима ще окаже допълнителен натиск върху петрола

Новата реалност за брента е цена между 75 и 90 долара за барел, посочи експерт

19:02 | 10.10.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
ОПЕК: Меката зима ще окаже допълнителен натиск върху петрола

Цената на петрола ще се изправи пред още по-голям натиск за понижение с оглед на очакванията за по-топли зимни месеци, съобщи Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) – доставчикът на около 40% от световното търсене на "черно злато".

Официалните прогнози очакват по-топли от традиционното зимни дни в САЩ. Очаква се средната температура да бъде около 12 градуса по-висока в сравнение с миналата зима, което означава и по-ниско търсене, посочи организацията в месечния си доклад.

Въпреки това ОПЕК заяви, че времето е един от по-малките фактори, които определят разхода на гориво на САЩ. Едва около 20% от търсенето на т.нар. "средни дестилати", или или рафинирани петролни продукти със средна плътност, е насочено към използването им за отопление.

По-рано в петък цената на лекия суров петрол West Texas Intermediate (WTI) спадна до най-ниското си равнище от септември 2011 г. насам, след като пазарните участници реагираха отрицателно на свръхпредлагането на фона на изоставащото търсене.

Това провокира множество анализатори да посочат, че ОПЕК трябва да понижи производството си на петрол, за да спре спадането на цените. Те изтъкнаха, че 85 долара на барел е нивото, при което организацията се намесваше в миналото.

Свободното падане на цената на петрола увеличил натиска върху членовете на ОПЕК да предприемат действия за намаляване на доставките, което според експертите обаче е малко вероятно преди срещата в края на ноември.

12-членният петролен картел потвърди прогнозата си за 2015 г., в която оцени търсенето на суров петрол в рамките на 29,2 млн. барела дневно, което е с 0,3 млн. барела на ден по-малко от предвиденото за 2014 г. ниво.  

Ръководителят на анализационното звено на Lloyd's List Intelligence Нийл Аткинсън заяви пред CNBC, че новата реалност за търгувания в Европа сорт брент ще бъде цена между 75 и 90 долара за барел, като се сравняват текущите пазарни условия с тези от 1986 г., когато ОПЕК бе принуден драстично да намали производството.

"През 2014 г. дебатът отново е за това какво ще направи ОПЕК. Но обстоятелствата са други. Днес само Саудитска Арабия има някакви значителни възможности за намаляване на производството. През 1986 г. всички членове го сториха", каза той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
keizer
преди 9 години
мдаа, братушките имат най-големи залежи друг път. и техните болни са най-здравите болни на света, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
мдаа и да видим кои първи ше паднат, щом и американците си отвориха находищата, само че руснаците са с най-големи залежи в целия свят и ше издържат бая, а другите не знам ... :)) нищо де докато се карат и се джавкат поне народа ше се радва на евтин бензин ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 6
backinblack
преди 9 години
Така изглежда, но в последните няколко години, Русия все повече увеличава производството и това неминуемо води и до спад в цените. Вече ОПЕК не е толкоз силен фактор да влияе на цените и петрола тепърва ще пада още. Руснаците не може да не са го предвидили това и няма да им се отрази толкоз много, колкото им се иска на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
forexboy
преди 9 години
Смъкването на петролните цени не е нищо друго освен директен удар по руския експорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още