IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай задминава САЩ по внос на петрол от ОПЕК за първи път в историята

През първото полугодие вносът на Китай от ОПЕК е достигнал 3,7 млн. барела спрямо 3,5 млн. барела за САЩ

15:26 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай задминава САЩ по внос на петрол от ОПЕК за първи път в историята

Китай ще измести от челната позиция САЩ по отношение на реализирания внос на петрол от страни, членуващи в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), съобщава ИТАР–ТАСС.

"Преди няколко години Китай надмина САЩ по отношение на покупките на суров нефт от Персийския залив. През 2013 г. азиатската страна ще се превърне в лидер в доставките на суров петрол от страните от ОПЕК", се посочва в анализ на The Wall Street Journal Europe.

Според данните на организацията през първото полугодие вносът на Китай от ОПЕК е достигнал 3,7 млн. барела, докато този на САЩ – 3,5 млн. барела. В резултат на това през настоящата година за първи път в историята Пекин ще задмине Вашингтон по отношение на покупките на суров петрол от ОПЕК. Третата позиция пък отива за Индия с 3,4 млн. барела.

"Трансформацията на Китай в основен вносител на петрол от Близкия Изток ще увеличи дипломатическото напрежение между САЩ и Китай в този ключов регион на света", посочват още анализаторите от The Wall Street Journal Europe.

Интересът към Близкия Изток от страна на САЩ се понижи през последните месеци с оглед на по-високото вътрешно производство на шистов нефт и газ. Китай пък все повече разчита на притока на петрол от страните от ОПЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още