IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола се смъкна до 15-седмично дъно

Енергийната суровина поевтиня с 1,75% през миналата седмица

08:35 | 14.10.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на петрола се смъкна до 15-седмично дъно

Петролните контракти приключиха петъчната търговия на 15-седмично дъно на фона на нарастващите опасения, че блокажът на правителството в САЩ ще създаде пречки пред икономическия растеж през четвъртото тримесечие. В началото на новата седмица пък суровината продължава да отстъпва.

Лекият суров петрол WTI с доставка през ноември поевтиня с 0,96% до 102,02 долара за барел в петък. Цената на суровината отстъпи с около 2,3% по-рано през деня, за да удари сесиен минимум от 100,60 долара за барел – най-ниското равнище от 3 юли.

На седмична база цената на търгуваните в Ню Йорк контракти се смъкна с 1,75 на сто, постигайки четвъртата си седмица от последните пет на спад. В началните часове за търговия тази седмица лекият суров петрол поевтинява с още 0,2 на сто до 101,85 долара за барел.

Инвеститорите продължават да следят преговорите относно бюджетната безизходица в САЩ, след като федералното правителство преустанови работа на 1 октомври. Пазарите остават загрижени и за наближаващото достигане на дълговия лимит, който се очаква да бъде изпълнен на 17 октомври.

Опасения относно въздействието на политическата безизходица във Вашингтон намериха проявление и в публикувания в сряда седмичен доклад за запасите от суровината в САЩ. Според изследването американските запаси от суров петрол са нараснали с 6,8 млн. барела през седмицата до 4 октомври, нахвърляйки значително очакванията за ръст от 1,5 млн. барела.

По този начин общите запасите от енергийната суровина в Щатите достигнаха 370,5 млн. барела – най-високото равнище от юли насам.

Същевременно търгуваните на борсата в Лондон контракти върху петрола сорт брент с доставка през ноември поевтиняха с 0,47% в петък. Цената на суровината отстъпи с 1,63 на сто на седмична база, затваряйки търговията при 111,28 долара за барел.

По този начин спредът между брента и суровия петрол достигна 9,26 долара за барел в края на търговията в петък – най-високото ниво от четири месеца насам.

Фючърсите върху брента получиха подкрепа от развитието на политическата обстановка в Либия, която подхрани опасенията за възможно блокиране на доставките от Северна Африка.

Група бивши бунтовници задържаха либийския премиер Али Зейдан в хотел в Триполи в четвъртък. По-късно министър-председателят бе освободен, като впоследствие написа в Twitter: "Ако целта на отвличането ми е била да ме накарат да подам оставка, трябва да знаят, че няма да се оттегля. Ние напредваме с малки стъпки, но в правилната посока".

Либия е най-големият притежател на петролни находища в Африка. Страните от Близкия Изток и Северна Африка са отговорни за около 36% от световното производство на енергийната суровина и по данни от 2012 г. държат 52% от доказаните глобални запаси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още