IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След изборите: Австрия завива надясно

Големите победители след днешния изборен ден са Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата

21:59 | 15.10.17 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	31-годишният лидер на консервативната Австрийска народна партия и външен министър Себастиан Курц. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

31-годишният лидер на консервативната Австрийска народна партия и външен министър Себастиан Курц. Снимка: Ройтерс

Обявените тази вечер резултати след преброяването на близо 100 процента от гласовете на избирателите, дали своя вот на парламентарните избори в Австрия, се отличават от първите прогнозни резултати. Въпреки това ясно се очертава политическият тласък вдясно, предава БТА. 

Големите победители след днешния изборен ден са Австрийската народна партия и Австрийската партия на свободата, постигнали значително подобряване на изборния резултат в сравнение с миналите парламентарни избори през 2013 година. Политическите наблюдатели са единодушни, че решаващата роля са изиграли темите за мигрантите и за сигурността в предизборната кампания на партиите. 



Австрийската народна партия начело със Себастиан Курц се нарежда убедително на първо място с 31,7 процента от гласовете, което е повече със 7,7 процента в сравнение с изборите през 2013 година. Второто място заема Австрийската социалдемократическа партия, която спечели 26,9 процента и повтаря резултата от миналите избори. На трето място остава Австрийската партия на свободата с 26 процента, което е с 5,5 процента повече в сравнение с 2013 г.

Партия НЕОС получава 5,1 процента от гласовете - с 0,2 по-добър резултат от миналите избори, Листа Петер Пилц, нова формация, отцепила се от Партията на зелените само преди няколко месеца, печели 4,3 процента от гласовете на избирателите и е нова парламентарна фракция.

Голямата изненада на тазгодишните избори е загубата на Партията на зелените, която получи 3,9 процента и не успя да прескочи четирипроцентната бариера. Поради извънредно големия брой изборни карти, чието преброяване ще трае до четвъртък, все още не е ясно дали Зелените все пак ще влязат в парламента и как ще се разпределят окончателните изборни проценти.

В бъдещия парламент 183-те депутатски места най-вероятно ще се разпределят както следва: Австрийска народна партия - 62, Австрийска социалдемократическа партия - 53, Австрийска партия на свободата - 50, НЕОС - 10, Листа Петер Пилц - 8 мандата.

В първи изявления по телевизията победителят на изборите Себастиан Курц декларира, че ще работи за доброто бъдеще на Австрия и ще преговаря с всички възможни коалиционни партньори за създаване на стабилно правителство заедно с партньори, които могат да гарантират желаната промяна.

Както предвижда политологът Петер Филцмайер, след като управляващата коалиция на Австрийската социалдемократическа партия и Австрийската народна партия се разпадна преждевременно, "логично е на власт да дойде нещо ново" и предполага като като най-вероятен вариант коалицията Австрийска народна партия/ Австрийска партия на свободата, които управляваха и в периода 2000 - 2005 година. Възможна е и коалицията Австрийска социалдемократическа партия/ Австрийска партия на свободата. Тристранна коалиция, включваща една от трите големи и две от малките партии - НЕОС, Зелени или Листа Пeтeр Пилц е доста невероятна, тъй като не е логично две големи партии да се откажат от управлението, а и не е осигурено необходимото мнозинство.

Според политическите наблюдатели тук победителят на изборите Себастиан Курц ще се опита в рекордно кратък срок да състави правителство - желанието му според осведомени е до 26 октомври, когато е националният празник на Австрия, да приключи принципно преговорите с Австрийската партия на свободата за нова коалиция, да бъдат определени големите проекти за следващия период на управление, както и приоритетните проекти за всяка от двете партии. След това експерти ще разработят в детайл коалиционния пакт. Освен това се смята за сигурно, че Австрийската народна партия е готова да повери на коалиционния партньор важни постове в управлението, коментира заместник-главната редакторка на "Курир" Даниела Китнер.

Предвид разпределението на мандатите в бъдещия парламент е възможна и коалиция на социалдемократи и националисти. Не са малко привържениците на тази коалиция, което се обуславя главно с натрупания гняв срещу Себастиан Курц, сложил край на правителството и нежеланието на голяма част от социалдемократите да отидат в опозиция, както обяви намерението си в случай на загуба партийният ръководител Кристиан Керн.От друга страна съществува ясна идеологическа съпротива срещу Австрийската партия на свободата. Освен това социалдемократите трябва да преодолеят още едно голямо препятствие, ако се решат на коалиция: все още е в сила решението срещу коалиция с Партията на свободата, прието на партиен конгрес. За да бъде премахната тази пречка, ще трябва да се свика конгрес или да се направи допитване до партийните членове.

Каквато и да е коалицията, тя трябва да състави своята програма за управление на Австрия. И тук, заявява политологът Филцмайер, почти всяка партия обещава големи данъчни облекчения, които от ще бъдат предпоставка за разкриване на много нови работни места и създаване на икономически стимули. Така че според обещанията скоро животът на австрийците ще се подобри. Но опитът показва, че по правило на предизборните обещания не бива да се вярва сляпо и отсега е ясно, че никоя от партиите няма да изпълни изцяло предизборната си програма, тъй като ще трябва да направи компромиси в името на коалиционния мир. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 години
тук въпросите задавам АЗ ! :) ... така че отговаряй като те пита по визсш от теб !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
крас
преди 6 години
Стоянчо,Не знам на какво са те учили, но Австрия няма да изгние.Ние обаче със сигурност ще го направим. НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГО НАПРАВИЛИ - изгнили сме!С това АНДРЕШКОВСКО мислене и начин на поведение докарахме нещата до там, че да превърнем в ИДОЛ едно раково образование което не е държава но внушава респект с паричните потоци които разпределя. ЕС няма КОНСТИТУЦИЯ и ЗАКОНИ които са задължително условие за съществуване на ДЪРЖАВА обединяваща останалите и работеща под формата на ФЕДЕРАЦИЯ.НЯМА Я ДЪРЖАВАТА ЕВРОПА!!НЯМА И ДА Я ИМА!А РАЗПАДА НА ТОВА РАКОВО ОБРАЗОВАНИЕ НАРЕЧЕНО "ЕС" ЩЕ Е ТРАГИЧЕН ЗА ТАКИВА КАТО НАС ИЗПЪЛНЯВАЩИ РОЛЯТА НА НЕИН ***. НЯМА ГИ МЛАДИТЕ!Няма ги и можещите. ПОЛИТИЦИТЕ ПРЕВЪРНАХА РОДИНАТА НИ В ПУСТИНЯ. АКО ТОВА НЕ ВИЖДАШ, ЗНАЧИ СИ СЛОЖИЛ РОЗОВИ ОЧИЛА И ОТ ПРЕЯЖДАНЕ НЕ ЗАБЕЛЯЗВАШ ТОВА С КОЕТО ПИКАЕШ. Това наистина е лошо, ама много лошо. Няма го бъдещето , а настоящето е една грозна картина на нещо като държава , а всъшност като НИЩО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 1
Jay Gould
преди 6 години
Чак ми е чудно, че не видях и дума за бежанците в тази сърцераздирателна статия и мъката по тях ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
majnata
преди 6 години
Тебе кво ти влиза в работата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 6 години
То Доналдът сам не знае кво иска, ама наш михал знае ! абе ***, до кога ще говориш от името на другите ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Аве пич ти си по зле и от Люсина ве , оня е чипиран поне , а ти и без чип си съвсем отвъртел...Доналдът наистина иска нормални отношения с Русия ...проблемът е че на кукловодите това не им харесва..."почти доказано" Русия му помогнала ...абе дай некое "почти" доказателство... Баси смешката си , *** у тема Политика , ше им станеш лидер веднага на Импотеха и ***... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 9
misanthrope
преди 6 години
А дали не се радваш на новия Хитлер, това е въпросът? То след войната, никой руснак или русороб не му се е радвал, НО през 38ма му се радваха и Сталин и местните *** точно както сега се радвате на поредния фашист.А за Доналда, я кажи, преди изборите не обясняваше ли че ще нормализира отношенията с Русия? Не е ли почти доказано, че му помагаше Русия да спечели? А сега как е? Санкции, още санкции военно присъствие по границите с Русия, заплахи срещу севернокорейския плондир, дето го крепите, бой в Сирия...добре ли е така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Доналдът никого не е наритал ...опасност има да наритат него. На Хитлер никога не съм се радвал...той е ваше , западно творение и си получи заслуженото...лудите са не тия дето се сближават с Русия , ами тия дето разпалват войни срещу нея . После парадите на победата са в съответните им столици .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 9
misanthrope
преди 6 години
Абе майна, вие *** и на Доналда се радвахе че ще се се нормализира с Русия, а той дойде на власт и ви нарита в г*за. И с един друг австриец се бяхте разбрали преди .. почти 80 години, който щеше да спре чернокафявите и евреите и ще се връща към ценностите.Радвахте му се, пък той дойде в Русия и изби 20 милиона руснаци. Та внимавайте на кого се радвате, историята ни учи, че само луди афишират, че ще се сближават с Русия, а лудите са си луди и са опасни за всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 7
majnata
преди 6 години
Много *** и градинки трябва да имат ...хеле па в Германия ...тоалетна - градинка -тоалетна-градинка ... е , ше оправят и демографската криза , новите европейци трябвало да са два нюанса по тъмни ...Да , расист съм , когато насила ми налагат присъствие което не желая !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още