IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страховете за бъдещето - основната разменна монета за изборите в Австрия

Социалдемократите доведоха страната до икономически подем, но пропуснаха да чуят притесненията на хората

08:45 | 15.10.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Австрийците се притесняват за бъдещето си и това е основният фактор за парламентарните избори в страната. Този коментар прави Кристоф Хофингер от института SORA пред Bloomberg по повод предстоящия днес вот.

Кампанията е изнервена, а след края на изборния ден страната може да бъде управлявана от един от най-младите политически лидери в света - 31-годишният Себастиан Курц, посочва още агенцията, позовавайки се на данните от последните социологически проучвания.

Ако партията на Курц спечели, това може да отвори вратата на управлението за популистката "Партия на свободата" и да сложи край на дългогодишното управление на социалдемократите.

В страната коментират, че сегашните управляващи направиха много за икономиката - икономическият растеж е един от най-бързите за последните шест години, но пропуснаха да се справят с проблема с миграцията и да отговорят на очакванията на избирателите.

Анализаторите посочват още, че социалдемократите на 51-годишния канцлер Кристиан Керн не направиха достатъчно в своята предизборна кампания и това също отваря вратите за съюза между Народната партия на Себастиан Курц и Партията на свободата.

Изборите във Европа досега - във Франция, Холандия и Германия, показват възход на популистите. Никъде обаче тези партии не взимат участие в управлението.

В заключителното си обръщение към избирателите Керн обеща пълна заетост чрез "модернизация на страната", която ще бъде извършена с помощта на инвестиции в образованието, сигурността и здравеопазването. Тези теми бяха в центъра на общественото внимание преди миналите парламентарни избори. Днес обаче избирателите чакат друго: ограничаване на имигрантите, както и система, която да гарантира бързо адаптиране за новопристигналите чужденци в Австрия, или точно това, което обещават опонентите.

Шансове да влязат в парламента имат още две партии - либералната NEOS и "Зелените", посочва от своя страна Politico.

Изданието припомня, че право на глас имат австрийските граждани над 16-годишна възраст - общо 6,4 млн. избиратели. 

Първата секция за гласуване за Национален съвет на Австрия (долната камара на парламента) беше открита на централната гара в град Клагенфурт (федерална провинция Каринтия) в 05,30 ч. местно време за улеснение на избирателите, които трябва да пътуват толкова рано, предаде ТАСС.

В страната ще бъдат открити общо около 10 хил. избирателни секции, от тях 1493 - във Виена.

Повечето секции отварят врати в 6 часа местно време и работят до 17 часа.

Министерството на вътрешните работи, което се занимава с организацията на изборите и ръководи работата на Федералната избирателна комисия, планира да представи първите предварителни резултати от гласуването след затварянето на последните секции; тогава ще стане известна и активността на избирателите.

В предсрочните парламентарни избори участват 16 партии и политически движения. За да бъде представена в Националния съвет, формацията трябва да събере над 4 процента от гласовете.

След вота президентът Александър Ван дер Белен ще възложи на лидера на най-голямата парламентарна фракция правомощия да сформира кабинет или да води коалиционни преговори.

Според социологическите изследвания мнозинството от австрийците (33%) възнамеряват да гласуват за Народната партия и нейния лидер Курц, когото експертите посочват като фаворит. Втора е дясната Партия на свободата с 23%, а социалдемократите на канцлера Керн са едва трети с 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Айде Инвестора пускайте вече инфото , Курц печели ...пак попОлист !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Видя се докъде може да доведе либерастията ... добре че има малко останали здравомислещи "попОлисти" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още