IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сливането на Shell и BG показва промяната в енергийния бизнес

Газът вече е по-обещаващ бизнес от петрола, а Shell вече е повече газов, отколкото петролен гигант

08:59 | 13.04.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Сливането на Shell и BG показва промяната в енергийния бизнес

Да оставим днешната работа за утре. Дълго време това беше мотото на третата най-голяма енергийна компания във Великобритания BG Group. Тя бе известна с невероятните си перспективи, проблемните дейности, колебливото управление и спада на цената на акциите - с 20% през последните 12 месеца.

Сега англо-холандският гигант Shell предлага оферта на стойност 47 млрд паунда (70 млрд. долара) в брой и акции, което дава на акционерите на BG премия от 50% над стойността, която техните акции имаха точно преди оповестяването на сделката. Преодолявайки регулаторните възражения, сделката, която ще създаде компания за нефт и газ на стойност  300 млрд. долара, може да бъде завършена в рамките на 15 месеца, пише The Economist.



Сделката бе една от няколкото с BG, за които имаше слухове в продължение на години. Тя показва, че за изпадналите в затруднение международни петролни гиганти купуването на резерви, дори и солено оценени, е по-евтино и по-лесно, отколкото да бъдат търсени и развивани. Тя също така подчертава възможностите за консолидация след падането на цената на петрола през миналата година, което накара компаниите да се суетят, да намаляват разходите си и да умиротворят инвеститорите. През ноември компанията за услуги в петролния бранш Halliburton купи Baker Hughes, свой по-малък конкурент, за 35 млрд. долара.

Тази нова сделка, много по-голяма, увеличава намалелите резерви на нефт и природен газ на Shell с една четвърт, и създава нова компания, която ще е третият по големина в света производител на газ. Това ще бъде най-големият западен производител на петрол и газ, и на второ място след ExxonMobil по пазарна капитализация.

Това успокоява едно притеснение за инвеститорите на Shell - че тя не подменя резервите си достатъчно бързо, за да си осигури дългосрочното си бъдеще. Но това може да не потуши друго притеснение: че пословичното с прахосничеството си управление хвърля пари за покупки, които биха могли да не се върнат за акционерите.

Shell контрира това: компания вече заяви, че орязва капиталови разходи с 15 млрд. долара. Сега Shell обяви, че ще повиши продажбите на активи до 30 млрд. долара за периода 2016-18 г. Тя също така настоява, че ще запази дивидента си и ще повиши своя дял чрез изкупуване на акции. Shell очаква придобиването да генерира 2,5 млрд. долара икономии от разходите във всичко - от закупуване на суровини до търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:19 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
С-ливане/Раз-ливане.Не бе любов, не бе чудо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
- Мислиш ли, че ги е еня? Те сега са "Големите", те сега се купуват, сливат, обединяват активи и т.н. за увеличаване печалбата на акционерите в КРАТКОСРОЧЕН план, щото - каквито са си - знаят, че за повече едва ли ще им стигне време и въображение. Затова, колкото-толкова. И нашите тук *** още ще им и ръкопляскат, и *** ще им правят, за да дойдат да ни осквернят природата. Стой, та гледай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Мога да направя България(и света) независима от нефт и газ ,и това не е пожелание защото свършват - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Pyramid
преди 9 години
"Сливането на Shell и BG показва промяната в енергийния бизнес " - Показва тя. Хубаво показва. Само дето нямат атрактивна технология да извлекат, каквото има там. миналата седмица откриха /уж 100 млрд.барела/ нефт на 1 х** от Лондон /по моя, няма и толкова/ но, и там, както се радваха, "се изясни", че можели да извлекат ...3-15 % максимум /от ТРИ до ПЕТНАДЕСЕТ! процента МАКСИМУМ/.не си мислете лошо за тях, те са ъъъъ...измежду световните технологични /май така се казваше?/ "лидери".Лидери-мидери, а мислят едномерно. На печелившите - честито.А, за това, как да достигнат останалите проценти, ще трябва да се наведат под леглото и да попитат. В такива моменти, някак естествено, задникът се надига над главата, обаче...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още