IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Coca-Cola спира производството във Венецуела

Не само захарта, но и други суровини вече са дефицитна стока

10:34 | 24.05.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Заради недостига на захар в социалистическа Венецуела се преустановява производството на Coca-Cola. „Производителите на захар във Венецуела ни информираха, че трябва да прекратят временно производството поради липса на суровини", информира говорителят на  Coca-Cola Кери Треслер, цитиран от DPA. Това ще окаже влияние върху производството на  съдържащите захар напитки през следващите дни.

Производството на други напитки, като минералната вода и Coca-Cola Light, няма да бъдат повлияни. Компанията е във връзка с производителите на захар и властите и „предприема необходимите мерки за разрешаване на ситуацията". В страната с най-големите петролни запаси в света кафявата безалкохолна газирана напитка е много популярна и напоследък можеше да се купи по-лесно, отколкото минералната вода, която също се превърна в дефицитен продукт. 

В последните няколко години контролът върху цените на пазара, нарастващите производствени разходи, липсата на външна търговия, ограничаващите закони за пазара на труда и липсата на торове доведоха до спад в производството на захарно цвекло във Венецуела. Много производители се насочиха към отглеждането на друг вид култури.
Страната очаква да произведе през 2016 - 2017 г. 430 000 тона захарно цвекло, което е по-малко от 450 000-те тона, произведени през миналата година. Венецуела планира да внесе 850 000 тона нерафинирана и рафинирана захар за същия период. 

По-рано през годината и най-големият местен производител на бира Polar преустанови производството на продукта. Заради липсата на валута той не можеше да внася ечемичен малц от чужбина. Страната изпитва остър недостиг на лекарства, отчасти в болниците липсва и кислород за обдишване за пациентите. 

Приблизително 95% от валутните приходи се финансира от продажбата на петрол, която, от една страна се срина, а от друга – е организирана изцяло от държавата. Особено частните предприятия едва получават достъп до чуждестранната валута. Въпреки че цените на петрола се повишиха отново напоследък, през тази година цената на венецуелския петрол струва средно 28,70 долара за барел, след като през 2015 г. бе 44,65 долара за барел и 88,42 долара за барел през 2014 г.

Както предава новинарският портал El Nacional, служители на Polar, която произвежда около 80% от бирата в страната и е най-големият частен производител от хранително-вкусовата промишленост, охраняват четирите производствени бази на компанията, понеже се опасяват от възможна блокада от страна на населението.

През последните дни напрежението внезапно се покачи в обхванатата от икономическа, политическа и социална криза страна, където президентът обяви извънредно положение, което му дава разширени правомощия в областите на сигурността, енергоразпределението и разпространението на хранителни продукти.
Извънредното положение се отхвърля от венецуелския парламент, където опозицията на Мадуро държи мнозинство. Мадуро удължи със свой указ извънредното положение в страната и даде на военните правото в случай на нужда да гарантират и с оръжията си снабдяването с хранителни стоки и продоволствия.

Венецуела, някога просперираща заради високите приходи от петрола, сега е изправена пред разруха. Въпреки че Мадуро поддържа високите социални програми, най-високата в света инфлация изяжда приходите на населението, а недостигът на чужда валута води до дефицит на вносни храни и лекарства. Доставката става с купони, все по-често има грабежи, а насилието продължава да се покачва.

Указът на Мадуро също така ограничава правата на контролирания от опозицията парламент, докато президентът предупреди и за възможността от инвазия. 520 000 войници, запасняци и доброволци участваха през уикенда във военно учение, а опозиционният лидер Енрике Капроля, който загуби надпреварата при президентските избори през 2013 г., подчерта, че „войната, която във Венецуела ще бъде обявена, ще е срещу глада".

Междувременно във вторник стана ясно, че политическите противници на президента на Венецуела няма да успеят да организират още тази година референдум за отстраняването му от власт. ТЗаместник-председателят на венецуелските социалисти Диосдадо Кабельо заяви, че установеният през 2007 г. регламент изисква общо 243 дни за изпълнение на всички необходими условия за организиране на всенародно допитване.

„Тази година референдум няма да има и ако на опозицията не се удаде да събере нужния брой подписи и да изпълни всички конституционни изисквания, няма да й дадем никакви възможности", каза Кабельо.

В началото на този месец опозицията внесе в парламента 1,85 млн. подписа в подкрепа на искане за референдум при необходими по закон 200 хиляди. Проверката на подписите трябва да завърши на 2 юни. След това за извършване на референдум ще трябва да се осигури подкрепата на 4 милиона души.

За опозицията е важно да организира референдума още тази година, защото ако той се състои след 10 януари 2017 г., дори държавният глава да бъде отстранен, той ще бъде заместен от вицепрезидента си за оставащите до следващите избори две години, отбелязва ТАСС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 2
Илко
преди 7 години
Само на третополовите им пука за Кока Диабет!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 7 години
баш за това говоря и аз, комунистите са царе на такива .... иронии на съдбата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Patilan
преди 7 години
за съжаление си прав,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 3
MZ/X
преди 7 години
Местното Работническо дело се казва CuatroF и е една от малкото стоки при която няма дефицит. Допълнителна екстра е, че може да си избършеш задните части със снимка на президента Мадуро или Путин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 2
khao
преди 7 години
не греши, ако се сещаш и при Тато нямаше тоалетна хартия, но имаше работническо дело което решава проблема... та бирата си е по важна, така мизерията на комунистите се понася по леко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Мисля че грешиш! Когато нямаш тоалетна хартия, липсата на бира и колата са незначителен проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 1
mrynmryn
преди 7 години
А що, колата отпушва много добре канали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 24
ing5rov
преди 7 години
Сещай се за каквото си щеш...след някоя и друга година пак ше се сещаш , като потърсиш нещо истинско за ядене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 4
soze
преди 7 години
Защо ли сещам за една друга голяма държава, която също разчита на нефт и газ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 18
ing5rov
преди 7 години
"Комунизмът все пак успя да победи Кока Кола .... :)))"Ако кока колата е символът на "свободата ", на "свободните " орица въобще не им завиждам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още