IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските и австралийските акции поевтиняха в Азия в сряда

Водещите индекси на останалите борси в региона успяха да приключат търговията на зелена територия

13:01 | 05.08.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Фондовата борса в Хонконг. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фондовата борса в Хонконг. Снимка: Ройтерс

Фондовите пазари в Шанхай и Сидни се представиха най-зле в азиатския регион в сряда, докато останалите борси успяха да приключат търговията на зелена територия, след като данните от Китай разведриха инвеститорското настроение, пише CNBC.

В Китай Shanghai Composite днес се потопи с 1,62% до 3 695,76 пункта. Австралийският S&P/ASX 200 изгуби 0,42% от стойността си до 5 673,98 пункта.

Японският Nikkei 225 регистрира ръст от 0,46% до 20 614,06 пункта. Хонконгският Hang Seng се покачи с 0,44% до 24 514,16 пункта. В Южна Корея бенчмаркът KOSPI прибави едва 0,09% към стойността си до 2 029,76 пункта.

В Индонезия водещият индекс Jakarta Composite затвори с повишение от 1,2%, въпреки че през второто тримесечие икономическият растеж се забави до 6-годишно дъно.

На борсите в Китай отново имаше разпродажби, въпреки че през юли секторът на услугите в страната се разшири с най-бързото си темпо за последните 11 месеца.

Строителните компании, инвестиционните посредници и големите банки бяха сред най-зле представящите се. Акциите на Shanghai Shimao и Poly Real Estate поевтиняха с над 3% всяка, докато тези на Citic Securities и Haitong Securities - с 3,4% и 3,3%, съответно.

В Япония Nikkei 225 заличи загубите и затвори с повишение, след като поскъпването на акциите на компаниите в строителния сектор и на някои сини чипове засенчиха рязкото поевтиняване на книжата на Fast Retailing.

Книжата на компанията изтриха 4,7% от цената си, след като веригата й аутлети Uniqlo регистрира втори пореден месец на спад на продажбите в Япония.

Пазарната капитализация на Toyota Motor се сви с 2,4%, въпреки че компанията надхвърли очакванията на пазара с рекордната си печалба.

Акциите на Softbank и Fanuc поевтиняха с 2,7% и 4,1% съответно, а строителните фирми Kajima и Shimizusurged изгубиха 6,8% и 4,2% от цените на своите акции въпреки добрите финансови резултати.

В Австралия загубите за S&P/ASX 200 дойдоха заради финансовия и енергийния сектор.

Акциите на Westpac и Commonwealth Bank of Australia поевтиняха с 0,8% всяка, а тези на National Australia Bank и на Australia and New Zealand Banking – с по 0,6 на сто.

Въпреки че цените на енергийните източници се възстановиха в ранната азиатска търговия, имаше разпродажби при компаниите, свързани с петрола. Акциите на Woodside Petroleum поевтиняха с 0,4%, а тези на Santos и Oil Search – с 1% и 2%, съответно.

Книжата на Fortescue Metals скочиха с 6,2% след новините, че китайски държавни компании са разрешили на производителя на желязна руда да закупи дял в техните инфраструктурни поделения.

В Южна Корея сините чипове бяха подложени на натиск. Акциите на Samsung Electronics се сринаха с 2%, а книжата на Posco и KB Financial Group поевтиняха с 2,5% и 1,9%, съответно.

Търговецът на дребно Shinsegae увеличи пазарната си капитализация със 7,1%, докато акциите на автомобилните производители Hyundai Motor и Kia Motors поскъпнаха с по процент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още