IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Водещите индекси в Азия приключиха сесията в различни посоки

Данните от Китай и заседанието на ЯЦБ приковават вниманието на инвеститорите

15:07 | 21.05.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Водещите индекси в Азия приключиха сесията в различни посоки

Водещите индекси в Азия приключиха сесията в четвъртък в различни посоки. Инвеститорите залагат на повече икономически стимули в Китай, след като данните от страната показаха спад на активността в промишления сектор, пише CNBC. Днес пък започна двудневното заседание на Японската централна банка.

В Китай Shanghai Composite днес се покачи с 1,89% до 4 530,16 пункта, за да отбележи най-високата си стойност от 28 април. Хонконгският Hang Seng записа спад от 0,22% до 27 523,72 пункта.

В Южна Корея бенчмаркът KOSPI се понижи с 0,78% до 2 122,81 пункта, което е най-големият еднодневен спад от две седмици насам. Австралийският S&P/ASX 200 добави 0,93% към стойността си до 5 662,27 пункта.

Властите в Китай представиха плана „Произведено в Китай 2025“, чиято цел е надграждане на производствения капацитет на страната с цел настигане на водещите страни производителки, като Германия, например, и отблъскване на конкуренцията на други развиващи се държави.

Предварителните данни на HSBC за активността в промишления сектор на азиатската страна, публикувани днес, издават продължаващите слабости. През май PMI индексът, изготвян от банката, расте минимално до 49,1 пункта спрямо окончателните 48,9 пункта за април. Нивото остава под критичните 50 пункта, които разделят експанзията от контракцията.

На пазарите в Китай акциите на фармацевтичните компании се радваха на високо търсене. Акциите на Kangmei Pharmaceutical поскъпнаха с дневния лимит от 10%, а тези на Guangzhou Baiyunshan Pharmaceutical - с 3,7%.

Авиокомпаниите също привлякоха вниманието. Капитализацията на Air China нарасна с 3,1 на сто, а тези на China Southern Airlines и China Eastern Airlines – с 2% и 1%, съответно.

Именно медицината и авиосекторът, заедно с още 8 приоритетни сектора, попадат в рамките на стратегията „Произведено в Китай 2025“.

В Хонконг вниманието привлече Goldin Financial Holdings, тъй като акциите на дружеството се сринаха с 44,25%. Според анализатори сривът в цената на акциите и спирането на търговията с книжа на компанията за соларни панели Нanergy Thin Film Power Group във вторник е причината за днешния спад при Goldin Financial Holdings.

Lenovo Group оповести ръст на годишната нетна печалба от 1% до 829 млн. долара, с което не оправда очакванията на анализаторите. Въпреки това книжата на производителя на компютри поскъпнаха с 1,7% на сто.

На пазарите в Япония Panasonic се оказа най-големият печеливш. Капитализацията на компанията нарасна с 2,3 на сто, като цената на акциите се изкачи до най-високото си ниво от октомври 2008 г. Това се случи, след като Panasonic съобщи, че ще увеличи инвестициите в автомобилната бизнес индустрия.

Книжата на MS&AD Insurance затвориха с ръст от 5,4% на фона на плановете за обратно изкупуване на 10 млн. акции.

Днес започна двудневното заседание на Японската централна банка.

В Австралия финансовият сектор се възстанови от разпродажбите. Книжата на Commonwealth Bank of Australia, Australia and New Zealand Banking и Westpac Banking поскъпнаха с над 1%, докато тези на National Australia Bank финишираха със спад от 0,5 на сто.

Акциите на добивните компании поскъпнаха. Тези на Fortescue Metals добавиха 2,4% към стойността си, докато Rio Tinto и BHP Billiton увеличиха пазарните си капитализации с по 1%.

Енергийните производители Oil Search и Woodside Petroleum прибавиха 1,8 и 1,6 на сто към цените на акциите си, съответно.

В Южна Корея сините чипове от ранга на Shinhan Financial, Samsung Electronics, Hyundai Motor, Kia Motors и Shinsegae изгубиха по около 2 на сто от стойността на книжата си.

Повече за икономиката на Китай можете да разберете от видеото на Bloomberg

Още видеа гледайте на сайта на ТВ Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още