IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Pазходите за придобивания свиха печалбата на Lenovo c 37%

Готови сме да се превърнем от хардуерна компания в такава, комбинираща хардуерни и софтуерни услуги, посочват от китайския производител

14:36 | 21.05.15 г.
Pазходите за придобивания свиха печалбата на Lenovo c 37%

Lenovo Group Ltd публикува разочароваща печалба за четвъртото си фискално тримесечие. Резултатите останаха под натиск поради разходите за придобивания, предназначени да разширят дейността на компанията отвъд персоналните компютри.

Китайският производител на компютри заяви в четвъртък, че нетната му печалба за тримесечието до края на март е спаднала с 37% в сравнение с година по-рано, което остана под очакванията на анализаторите, пише The Wall Street Journal.

Нетната печалба на групата за тримесечието спадна до 100 млн. долара от 158 млн. долара година по-рано. Приходите обаче нараснаха с 20,7% до 11,3 млрд. долара.

"Ние сме готови да се превърнем от предимно хардуерна компания в такава, комбинираща хардуерни и софтуерни услуги", каза председателят и главен изпълнителен директор на Lenovo Ян Янкин.

Компанията планира да подобри взаимодействието си с клиентите и услугите през тази година, съобщиха още от групата в комюникето, представено пред Хонконгската фондова борса.

През октомври миналата година Lenovo приключи придобиването на стойност 2,91 млрд. долара на Motorola Mobility от Google Inc и покупката на сървърния бизнес от нисък клас на IBM за 2,1 млрд. долара.

През тази година обаче дружеството е изправено пред предизвикателството да интегрира двете нови предприятия на фона на забавящия се китайски пазар на смартфони и свиването на глобалните разходи за сървъри. Още един проблем за компанията са и геополитическите сблъсъци между Изтока и Запада и предпазливостта по отношение на кибершпионажа и информационната сигурност между Пекин и Вашингтон.

Lenovo заяви, че продължава да продава сървъри и други продукти на правителството на САЩ и ще работи допълнително за подобряване на сътрудничеството, за да отговори на всички възможни притеснения, които могат да се появят.

Основаната в Пекин Lenovo придоби бизнеса с персонални компютри на IBM през 2005 г. В момента компанията има седалища в САЩ и Китай и задмина Hewlett-Packard Co, за да се превърне в производител номер едно в света на компютри по брой доставки за миналата година.

С оглед обаче на глобалното пренасищане на пазара на персонални компютри Lenovo разширява дейността си в други сектори, включително смартфоните и сървърите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още