IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови са промените в ДОПК за обмен на информация за мултинационални компании

Променят се правилата за прехвърляне на задлъжнели фирми

15:17 | 31.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

България се включва в световния обмен на данъчна информация за мултинационалните компании като за целта са необходими промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК). Правителството одобри днес проекта и предлага на Народното събрание да го приеме, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Законопроектът въвежда две директиви за изменение на Директива 2011/16/ЕС за задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане.

Промените целят засилване на борбата с укриването на данъци и агресивното данъчно планиране в синхрон с инициативи на Европейския съюз. Те трябва да бъдат приети до 4 юни като част от пакета от мерки на Приобщаващата рамка за въвеждане на данъчните мерки против свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби. 

По реда на автоматичния обмен изпълнителният директор на Националната агенция за приходите ще обменя с държавите-членки на ЕС и с Еврокомисията информация за предварителни трансгранични данъчни становища (с изключение на становищата, издадени по отношение на физически лица) и предварителни споразумения за ценообразуване. 

В ДОПК се създават правила за автоматичен обмен на отчети по държави, съдържащи информация за разпределението на приходите, печалбите, активите и данъците на предприятия, които са част от многонационална група предприятия. За обмена ще отговаря изпълнителният директор на НАП.

Отчетите по държави се предоставят на държава-членка или на друга юрисдикция, в която компания от многонационална група предприятия е местно лице за данъчни цели или има стопанска дейност.

В обхвата на обмена попадат само групи, които имат общи консолидирани приходи в размер над 1 466 872 500 лева за данъчната година, предхождаща отчетната данъчна година.

Разпоредбите, с които се въвеждат двете директиви, са съобразени също с разработените от ОИСР правила за обмен на информация за предварителни трансгранични данъчни становища, предварителни споразумения за ценообразуване и отчети по държави.

Тези правила България следва да въведе в законодателството си като част от пакета от мерки на Приобщаващата рамка за въвеждане на данъчните мерки против свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби (BEPS), към която страната се присъедини през 2016 година.

Проектът предвижда прецизиране на правната уредба за отговорността на трети лица за непогасени задължения за данъци и осигуровки на юридически лица. С промените се цели преустановяване на практиката дружества със задължения да бъдат прехвърляни скоро след започване на проверка или ревизия.

Със законопроекта се предлагат изменения в Закона за ограничаване на плащанията в брой. Въвежда се възможност за плащане на данъци и осигурителни вноски чрез виртуално терминално устройство ПОС, като средствата постъпват директно по сметка на НАП в БНБ.

Според съобщението, така ще се намалят административната тежест и разходите за бизнеса, тъй като ще се осигури удобна и безплатна алтернатива за заплащане на данъци и осигурителни вноски чрез Интернет.
Като мярка за ограничаване на сивата икономика се предлага поетапно намаляване на прага за плащанията в брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още