IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите предлага законови промени за обмена на данъчна информация

Мярката ще позволи на данъчните администрации в различните държави да предприемат мерки срещу вредните данъчни практики, посочва ведомството

21:46 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерството на финансите предложи с няколко месеца закъснение промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), с които се въвежда задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане в рамките на Европейския съюз (ЕС).

Проектът е качен на портала за обществени консултации strategy.bg, посочват от ведомството.

Разпоредбите на директивата трябваше да бъдат въведени в националното законодателство до 31 декември 2016 г., пише в мотивите към проекта.

Основна цел на предложението за промяна на ДОПК е засилване на ефективността на административното сътрудничество между данъчните служби чрез разширяване на обхвата на автоматичния обмен на информация. Правилата, въведени с директивата, имат съществено значение за засилване на борбата с укриването на данъци и агресивното данъчно планиране и са в синхрон с няколко взаимно допълващи се инициативи на ЕС, свързани с мерките за данъчна прозрачност, допълва вносителят.

Свиването на данъчната основа намалява значително националните данъчни приходи, което възпрепятства прилагането на благоприятстващи растежа данъчни политики в държавите членки, пише още в мотивите на финансовото министерство.

Предварителните споразумения за ценообразуване са ефективна мярка за намаляване на рисковете, свързани с трансферното ценообразуване, и предотвратяване укриването на данъци, посочват от министерството.

Въпреки че българското законодателство не предвижда издаване на предварителни споразумения за ценообразуване, България ще получава информация за издадените от други държави членки предварителни споразумения за ценообразуване, което е предпоставка за проучване на опит и добри практики в областта на трансферното ценообразуване.

Проектът на ДОПК е свързан с необходимостта от засилване на прозрачността по отношение на многонационалните групи предприятия. Липсата на прозрачност и нелоялната данъчна конкуренция насърчават големите многонационални групи предприятия да създават такива структури, които позволяват насочването на облагаемите печалби от държавите с високи данъчни ставки, където е реализиран доходът, към такива с ниски данъци, подчертава ведомството.

Обменът на информацията, включена в отчета по държави, ще позволи на данъчните администрации в различните държави да предприемат мерки срещу вредните данъчни практики и да идентифицират предприятията, които изкуствено прехвърлят значителна част от печалбите си към юрисдикции с по-благоприятни данъчни режими.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още