IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И БТПП предлага праг на активите за данък "уикенд" от 50 хил. лева

Личното ползване на фирмите да се облага на ниво дружество, а не като доход на физическите лица

16:53 | 08.02.16 г. 1
И БТПП предлага праг на активите за данък "уикенд" от 50 хил. лева

Въвеждане на праг на стойността на активите, които ще бъдат облагани с данък „уикенд“, от 50 хил. лева, предлага и Българската търговско-промишлена палата (БТПП). Предложението е по повод последните промени в данъчното законодателство, въвеждащи т. нар. данък „уикенд“.

Същият праг на стойността на активите, облагани с данък „уикенд“, предложи и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според БТПП предложеният праг постига оптимален фискален ефект, без да създава значителна административна тежест за бизнеса и органите на НАП. Сложният механизъм на проследяване на степента на използване, определяне на пропорция на лично ползване и формиране на данъчна основа при различни хипотези ще се прилага само за активи със значителна стойност, посочват в становището си от БТПП.

В мотивите си за посочената сума от 50 хил. лв. работодателската организация посочва, че сумата е в съответствие с редица примери в нормативната уредба, свидетелстващи, че именно това е обществено значимият размер – праг за задължителна регистрация по Закона за ДДС, задължение за водене на двустранно счетоводно записване от всички предприятия по смисъла на Закона за счетоводството и др. 

Други предложения по ДДС законодателството на БТПП посочват нуждата от въвеждане на възможност данъчно задълженото лице да избира между две опции при определянето на данъчната основа на доставка на стока или услуга.

Първо - прилагане на фиксирана пропорция по отношение на данъчния кредит при едновременно използване на актива за нуждите на независимата икономическа дейност и за лични нужди. При този избор лицето упражнява незабавно право на приспадане на данъчен кредит за актива и за всички други стоки и услуги, свързани с неговото използване и поддръжка, като прилага фиксирана в закона пропорция, определяща размера на полагащия се данъчен кредит. При тази опция лицето няма задължение да проследява, документира и доказва използването на актива, освен принципното положение, че е свързан с независимата му икономическа дейност.

При втората възможност ще се документира непрекъсната база на степента на използване на активите. При избор на тази опция лицето упражнява незабавно право на приспадане на пълен или частичен данъчен кредит за актива и всички други стоки и услуги, свързани с неговото използване и поддръжка по общия ред на ЗДДС.

Предлага се еднократно, през месец декември на всяка календарна година, на база на реално документираното и отчетено съотношение между ползването за нуждите на независимата икономическа дейност и личното ползване за тази година, да се начислява дължимият ДДС върху сумата на направените преки разходи, свързани с личното ползване, за които е ползван данъчен кредит. Задълженото лице ще има задължението да създаде и осигури подходяща счетоводна отчетност и аналитичност, която да позволява определянето и натрупването на преките разходи през годината с цел начисляване на дължимия ДДС през месец декември на всяка календарна година.

От БТПП предлагат да бъдат направени изменения и в Закона за корпоративното подоходно облагане, в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ) и нормативните актове, уреждащи осигуряването (социално и здравно).

Според организацията „най-прагматично и обществено приемливо“ изглежда да се въведе механизмът на облагане на отчетените разходи за лично ползване с данък върху разходите по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Предложеното ще има следния ефект - дружеството ще плати данък, който е еквивалент на корпоративния данък от 10%, така че личното потребление ще бъде обложено с пряк данък (облагането ще става на ниво дружество). Едновременно с това разходът за лично ползване ще бъде признат за целите на определянето на данъчния финансов резултат и облагането с корпоративен данък. Така ще се елиминира възможността разходите, обложени по този ред, да се облагат и при физическото лице и ще се избегне двойното икономическо облагане.

Ако личното ползване се облага на ниво дружество (по ЗКПО), а не като доход на физическите лица по ЗДДФЛ, изглежда напълно оправдано изключването му от облагане с осигуровки, посочват от БТПП.

За целта БТПП предлага да има изрично посочени законови промени, регламентиращи освобождаване от задължение за внасяне на осигуровки за частта на личното ползване.

Според организацията описаният модел на облагане с преки данъци изглежда обществено най-приемлив от гледна точка на администриране, като едновременно постига принципната цел за разумно данъчно облагане на личното ползване на фирмени активи при балансиране между интересите на фиска, бизнеса и работниците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ПИЧ
преди 8 години
Много сложно бе *** - махайте ги всички тия глупости - опростете данъчното законодателство и счетоводството. Ще се водят някакви сложни анализи и разрези, заради кефа на тия цъpвули.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още