IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Данък "уикенд" възстановява справедливостта

Целта на промените е да се хванат "големите неща" - къщи, луксозни коли и яхти, обясни финансовият министър

09:10 | 30.12.15 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Горанов: Данък "уикенд" възстановява справедливостта

Данък "уикенд" възстановява справедливостта, защото всички са длъжни да плащат данък добавена стойност (ДДС) по веригата. Регистрираните по Закона за ДДС имат право на данъчен кредит - да приспадат този данък от закупените активи. Когато става въпрос за къщи, яхти или автомобили, закупени като фирмени активи, но ползвани за лични цели, се ощетява фискът и се нарушава справедливостта.

 Това коментира в ефира на "Нова телевизия" финансовият министър Владислав Горанов. 

„Вие и аз като физическо лице сме длъжни да платим ДДС, натрупан по определена стока по веригата. И когато влезем в един магазин, каквото и да купим, ние плащаме 20% върху него. Не така стои въпросът за лицата, регистрирани по ДДС. За тях е дадена възможност, ако купуват активи, които ще използват за бъдещо производство за създаване на нова добавена стойност, те да използват вече платения от тях ДДС. Къде се нарушават правилата? Когато закупиш автомобил, къща, яхта, върху които не използваш за икономическата ти дейност, а за лични цели, на практика ощетяваш фиска. Ти крадеш ДДС и нарушаваш справедливостта на останалите физически лица, които нямат възможност да се ползват от тази система за приспадане и възстановяване на ДДС”, поясни той.

"Целта на закона е да хванем големите неща", категоричен беше той, допълвайки, че данъчните служители няма да могат да разследват кои активи се ползват и за лични цели, особено когато става въпрос за злоупотреби с пренебрежими активи. При тях ще се разчита на желанието на собствениците да декларират ползването им за лични цели.

Когато при проверка на обявени като офиси имоти бъде установено, че в тях има спални и кухни, е ясно, че са извършвани злоупотреби и хазната е ощетена, каза Горанов. Той посочи, че само между 2% и 5% от закупените луксозни автомобили у нас са за лични цели, а всички други са регистрирани като собственост на фирми и за тях собствениците им са получили данъчен кредит.

За него това е кражба от физическите лица, които нямат възможност да се регистрират по ДДС и да си върнат данъка.

Той изчисли, че десетки, стотици милиони се източват от системата на ДДС и през това некоректно ползване на активи. И поясни: „Тук можем да говорим за над 100 млн. лв. само от затягане на режима на системата на ДДС като говорим само от мерките за лично ползване на фирмени вещи”.

Горанов коментира и критиката на идеята свой предшественик на поста - Симеон Дянков, който в ефира на Bloomberg TV Bulgaria заяви, че  идеята за въвеждане на т.нар. данък "уикенд" е "недомислица". Дянков няма как да има пълен поглед, защото не е министър и това му пречи на анализа, заяви Горанов. 

Той определи отношенията си с бившия финансов министър Дянков както добри: „Чуваме се понякога. Работили сме заедно четири години. Последният път бе при издаването на неговата втора книга. Той има интересни идеи, които не са приемани еднозначно. Симеон Дянков  е разумен и мислещ икономист”.

Финансовият министър коментира обаче, че не са планирани приходи от друг спорен данък - за "вредните" храни. Според Горанов целта на този налог е да бъдат принудени производителите да намалят опасни съставки в храните, но промяната на вредни навици с нови данъци не е безспорна.

Той обясни, че е с резерви към законопроекта по отношение на крайния ефект от промяната и допълни, че едва ли ще бъде приет.

Финансовият министър коментира и пазарите на горива у нас. Според него на пръв поглед прави впечатление, че цените на горивата у нас са много близки, а темпото на намаляването на цената за крайния потребител изостава от темпото на намаляване на цената на суровината на петролните пазари.

Обяснението е, че се следва логиката на доставките на петрол, но в обществото остава усещането, че цените на горивата у нас са относително високи. "Аз нямам аргументи да разсея това", призна Горанов.

Според него има негласно споразумение търговците да си следят цените и да се придържат към един нива. "Да не го наричаме картел", допълни обаче той и поясни, че очаква Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да "си свърши работата" при проверката на пазарите на горива.

Стабилността и предвидимостта на правителството успокоиха хората, а данните за потреблението носят умерен оптимизъм, посочи още Владислав Горанов. Ако няма глобални проблеми, които да ни засегнат, имаме реални шансове за "икономически растеж с темпове, които всеки българин да усети", допълни той.

Финансовият министър очаква още увеличението на заплатите от края на тази година - на учителите, в музеите, и на минималната работна заплата от началото на годината, да се отрази позитивно върху потреблението през 2016 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Сега ще хванете големия, ***! Сивата икономика почернява с бързо темпо. А беше смислено да въведете диференцирано ДДС, не само да гушите бившите политици с хотелите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Може би за дълготрайните активи на фирмите не би трябвало да се приспада изобщо ДДС. Все пак те се амортизират и разходът по придобиването се разпределя във времето. Не знам защо изобщо е допуснато приспадане за дълготрайни активи. За консумативи е по-разбираемо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Абсолютно точно , това е пътят на корупцията от рекета и изнудването към политическата репресия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 8 години
Точно ! единственият резултат от новия данък е огромни правомощия в ръцете на данъчната администрация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Разбира се, по-лесно е да се тероризира законният бизнес, отколкото да се удари незаконния... нали, черешарче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 1
Спящият бик
преди 8 години
Всичко е въпрос на ефективност. Което ще рече, че разходите по събирането на данъка трябва да са по-малки от събрания данък. И колкото това съотношение е по-малко - толкова по-голяма ще е ефективността. Това Горанов го знае много добре и затова насочва вниманието към скъпите активи - нови коли и недвижими имоти. Тезата му обаче е юридически неиздържана, тъй като формално уязвими са и най-дребните офис консумативи! Така стигаме до същността на този "закон" - да се дадат изключителни правомощия на данъчните сами да преценяват кого и как да ревизират! Ако с нещо не си им симпатичен или пък си несимпатичен на някой, който им е симпатичен - ти вече си на мушката. Откриват се изключителни възможности за неравноправно третиране на икономическите субекти в противоречие с Конституцията на РБ! Пътят на корупцията от рекета и изнудването към политическата репресия е открит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Колкото до данъка - въведен е 2014год. но няма правилник за прилагането му това каза депутата в началото на предаването - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=8891Въобще има ли държава ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 8 години
А за данък МПС на лъскави автомобили за по 5-6 лева КОГА ще се прекрати далаверата?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 14 Става въпрос за системна криза и съм обяснил на стената на проф.д-р Боян Дуранкев подробно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Съгласен съм напълно ,че ''целта на промените е да се хванат "големите неща" - къщи, луксозни коли и яхти''но трябва да се разгледат нещата като цяло и фундаментално защото хората незнаят що е държава и нейното предназначение ,и на соц.солидарност Проф.д-р Иван Ангелов в "Сблъсъкът на икономическите идеологии" на BOOM & BUST (2 и 3 част) - https://***.youtube.com/watch?v=fw9lh1idQKc добре обяснява за държ.намеса доказано научно - http://solidbul.eu/?p=3421 за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма но аз си мисля въобще да ги няма тези ''кризи'' чрез 0% лихва - http://bgeconomist.bg/2013-04-28-20-17-49/173-lihvata-rak-na-obshtestvoto.htmlили просто държ.банки и Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htm"Банковата система-същност и развитие"BOOM & BUST(за ''Глас-Стигъл'')- https://***.youtube.com/watch?v=QKMD8US5wbYно нещата са много по-сложни защото кризата е системна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още