IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Горанов: Системата на ДДС не е променена

Когато регистрирано по ДДС лице използва активи за лични нужди, това е облагаема доставка

13:18 | 18.12.15 г. 10
Владислав Горанов: Системата на ДДС не е променена

Системата на ДДС не е променена. Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира пред журналисти в парламента информацията от последните дни, че все пак „данък уикенд“ не е отменен.

„И на ниво директива, и на ниво закон, когато едно регистрирано по ДДС лице използва активи за лични нужди, се счита, че това е облагаема доставка“, каза Горанов, цитиран от БТА.

По думите му с промените, които са били направени в Закона за ДДС, и сега с правилника, се дава ясен ред по какъв начин данъчната администрация да регулира тези процеси, без да създава допълнителни ангажименти, несъществували досега за бизнеса.

"Нищо ново не се случва като ангажимент за бизнеса. Напротив, вкарват се правила, за да няма своеволно и противоречиво третиране на операции от страна на данъчната администрация", каза Горанов.

По думите му дори в първия закон за ДДС от 1993 г. ползването за лични нужди на активи се е третирало като облагаема доставка и за него се е дължал данък.

Тъй като съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър заради „данък уикенд“, Горанов заяви: „Вероятно с други мотиви Радан Кънев ще търси опозиционната си роля, но специално тези, които изтъкна за моята оставка, не са достатъчни, за да мисля за това“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още