IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков: 2015 беше празна година с неслучили се промени

БЕХ e гнездо на корупция, за което единственото решение е да бъде премахнато, заяви бившият финансов министър

13:00 | 29.12.15 г. 2
<p>
	Симеон Дянков. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Симеон Дянков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Като празна и изчаквателна за икономическа политика характеризира бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков изминаващата 2015 г. в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria

"Не се случиха обещаните промени. Случиха се две положителни неща - усвояването на еврофондовете и добрата политика на България спрямо мигрантската вълна", поясни все пак Дянков. 

Той прогнозира и консолидация в банковата, застрахователната и пенсионноосигурителната система след предстоящите стрестестове догодина. По думите му трябва да се намери начин, по който икономиката да расте без евростредства. 



Дянков коментира и идеята за въвеждане на т.нар. данък "уикенд", като я нарече "недомислица".

По думите на Дянков другата област, за чието реформиране се говореше още повече, е здравеопазването: „Там се хвърлиха доста, и в голямата си част противоречиви, идеи. Наляха се още повече пари, а дефицитът стана още по-голям от предишната година, без да се случат реални промени към по-добро“.

„Не бих казал, че има предвидимост (в българската икономика, б. ред.) и особено връщане към предвидимост на българската икономика. 2015 г. беше, до голяма степен, извънредна година. Икономическият растеж изцяло се определяше от използването на европейски средства. Това няма да се повтори през следващите няколко години. В този смисъл 2015 г. беше различна“.

Трябва да се намери начин, по който икономиката да расте без евросредства. Нужна е истинска икономическа политика, която да зависи от правителството и от български политики, подчерта Дянков.

„Създаде се, особено в края на годината, лошо чувство в бизнеса относно способността на правителството да работи добре с бизнеса. Въвеждането му ще пречи повече, отколкото помага. Смятам, че от гледна точка на данъчната политика би било добре още няколко години да задържим данъчната система без промяна“.

Притеснително по думите на Дянков е, че България вече не се счита за финансово стабилна държава, както беше до 2011 година и страната ни е влязла в дългова спирала. Той заяви, че това вече е факт и „през последните три години сме увеличили двойно дълга си“. „Не е трудно, ако се развиваме така, да се изчисли, колко още години ще ни трябват, за да достигнем до абсолютния праг за страните от ЕС – 6 години“.

Това може да се промени, като се реформират четири ключови сектора - енергетика, транспорт, силови министерства и здравеопазване, смята Дянков. Той се надява реформите в енергетиката, за които се е заговорило през 2015 г., да се случат през 2016 г.

По думите му се върви по естествен път към фалит на БЕХ. Главните виновници за задлъжнялостта му са политиците в няколко поредни правителства и „около 2,5 млрд. лева са чисто политически грешки“. За това правителството трябва да поеме плащанията на тази част от дълга, макар и чрез разсрочени плащания в течение на няколко години.

Дянков определи БЕХ като гнездо на корупция, за което единственото решение е да бъде премахнато. Що се отнася до НЕК, политикът препоръча компанията да премине през оздравителен процес и да се създаде НЕК-2, върху която да не тегнат стари лоши договори.

Дянков потвърди прогнозата си, че „бомбата енергетика ще избухне в лицето на правителството“ и каза, че „това ще стане през есента на 2016 година“. Той допълни, че надеждата за голям заем ще забави проблемите, но никоя голяма банка няма да даде заем.

Благодарение на рязкото намаляване на цените на петрола в световен мащаб Дянков не очаква особено увеличение на цените нито за домакинствата, нито за бизнеса предвид лберализацията на цените на електроенергията и опасенията, че процесът ще доведе до 20% ръст на цените на тока за домакинства и бизнес. 

„Новата стратегия на министър Московски за решаване на проблемите на БДЖ е добра, но рискова, а намирането на концесионер за летище Пловдив – трудно, но възможно. Министър Бъчварова има шанса да остане в историята с една много полезна стъпка в МВР“, каза още бившият финансов министър.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
В Австрия има практика, когато се критикува институция в пресата, на това да се праща писмен отговор. Да питаме ли сега, какво ще отговори на критиката на Дянков БЕХ и агенцията против корупция на Кунева, за която толкова писаха по всички вестници? Или едната ръка мие другата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Иван Митев
преди 8 години
Налично е поредно доказателство, че г-н Симеон Дянков не зачита наличие на сгрешена парична система. При допускане на тази слабост не са възможни полезни изводи, тъй като съответните препоръки колкото по-пълно се изпълнят, толкова по-силен потенциал за криза ще се развие и щетите ще са по-болезнени.Вярното е: ако Република България иска да се спаси от стихийни процеси на стопанска разруха трябва да прекрати сегашната сгрешена парична система чрез нейно подобрение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още