IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комитет към УС на Инвестбанк ще отчита напредъка по мерките от AQR всеки месец

Ще се следят и плановете за оптимизация на административните разходи, оздравяване на кредитните експозиции и продажба на активи

18:20 | 13.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Комитет към УС на Инвестбанк ще отчита напредъка по мерките от AQR всеки месец

Комитет към Управителния съвет на Инвестбанк АД ще отчита напредъка по мреките вследствие на прегледа на качеството на активите на банките (AQR) всеки месец, става ясно от съобщение на банката.

Развитие на банката

През последните четири години Инвестбанк АД следва линия на устойчиво развитие и преодолява успешно предизвикателствата на външната среда, като представянето на банката е над средното за банките от II група. По отношение на основни балансови позиции като общо активи, кредити и депозити от клиенти, Инвестбанк АД отчита много по-висок ръст, спрямо ръстта отчетен в банковата система:
• Балансови активи – нарастването е 9.71% на годишна база при 1.84% за банковата система
• Депозити от клиенти – нарастването е 11.66% на годишна база при 5.11% за банковата система

Банката отчита и значително подобрение на доходността си. Нарастването на нетния лихвен доход и нетен доход от такси за посочения период също значително изпреварва средния за банковата система, което се отразява положително на показателите за рентабилност:
• Нетни приходи от лихви – нарастването е 32.74% на годишна база при 1.85% за банковата система
• Нетни приходи от такси и комисиони – нарастването е 11.66% на годишна база при 3.47% за банковата система
• Общо приходи от дейността – нарастването е 24.84% на годишна база при 2.06% за банковата система
• Финансов резултат преди обезценка - нарастването е >100% на годишна база при 6.54% за банковата система

И през 2016г. Инвестбанк АД продължава възходящият темп на развитие. Към 30.06.2016г. отчита положителен финансов резултат в размер на 15.3 млн. лв. преди провизии и 8.9 млн. лв. след провизии. Общите приходи от дейността се увеличават с 12.5 млн. лв. спрямо същия период на миналата година и са с 3 млн. лв. по-високи от планираните.

Изпълнението на планирания нетен лихвен доход е на 120%. В началото на 2016 година Инвестбанк АД мигрира успешно към нова информационна система базирана на ORACLE. Това осигури пълна централизация на базата данни, а така също и разшири възможностите по отношение на:
• Администрирането, организацията и контрола на банковите информационни системи и информационната сигурност
• Разработване на нови технологични продукти и маркетингови стратегии
• Изготвянето на отчетността за вътрешни и външни потребители
• Определянето на ролите и правата на достъп на ползвателите на информационната система

От началото на 2014 година се осъществиха редица структурно-организационни промени в Централно управление и клоновата мрежа, чиито основни цели са:
• Подобряване ефективността на процесите и дейностите в банката
• Осигуряване на инфраструктурен и кадрови капацитет за генериране на нов бизнес и активна работа с влошени експозиции
• Определяне готовността на банката да поема, измерва, управлява и контролира поетите от нея рискове
• Повишаване конкурентноспособността на институцията като цяло

Основни приоритети в дейността на банката са:
• Адекватно управление активите и пасивите, в т.ч. и лихвена политика
• Повишаване качество на кредитния портфейл – активна работа по влошените експозиции и контрол върху изпълнение на плановете за действие за всяка една експозиция
• Осигуряване на адекватна възвръщаемост на активите след формиране на провизии за покриване на загуби от обезценка
• Намаляване на административните разходи и достигане на приемливо съотношение административни разходи/общо приходи
• Активна продажба на придобитите от банката активи, вследствие на реализирани обезпечения
• Прилагане на надеждна система за управление на рисковете, адекватно капиталово планиране и поддържане на съответстващ обем вътрешен капитал спрямо рисковия профил

Отчитайки икономическата ситуация в страната, банката следваше балансиран и разумен подход при осъществяване на кредитната дейност и диверсифициране на риска. В същото време приоритет бе и усъвършенстване на управлението на кредитния риск, на база подобрението на целия модел на идентифициране, измерване, наблюдение и контрол на рисковите експозиции.

Създадени са ясни правила за правомощия, в които изрично е определено, че Бизнес и Риск звената са съвместно отговорни за кредитната дейност на банката. За периода 01.01.2014-30.06.2016г., Инвестбанк АД е предоставила нови кредити на стойност 525 млн.лв., от които 62 млн.лв. на физически лица и 463 млн.лв. на корпоративни клиенти. Общият обем на класифицираните като “необслужвани” е 7.48%, от които 5.05% са с налични просрочия, а 2.43% са класифицирани, без да имат текущи просрочия. Промените в кредитните процеси и активната работа по всяко нововъзникнало просрочие резултатират положително върху качеството на кредитния портфейл и доходността на банката.

Резултати от извършена оценка на качеството на активите

Размерът на необходимите провизии за покритие на загуби от обезценка, изчислен по методиката на ЕЦБ и указанията на БНБ за Оценка на качеството на активите, които намират пряко отражение в Отчета за приходи и разходи за 2016г. е 104.429 хил.лева. Разпределени по отделни видове активи и за оценка на:

1. Кредитен риск – 82.245 хил.лева, което включва провизии от извършения индивидуален преглед на експозиции и колективно провизиране. Така също прекласификация на експозиции от категория „обслужвани“ в категория „необслужвани“, предвид използваната методика за оценка на кредитополучателите.

2. Други финансови и нефинансови активи – 22.184 хил.лева, което включва обезценка на придобити от банката активи от реализирани обезпечения, имоти собственост на банката и финансови инвестиции, за които не може да бъде надеждно определена справедлива пазарна стойност на база борсови индекси/пазарни котировки.

Продължавайки с действията си в посока оздравяване на кредитния портфейл, Инвестбанк АД към днешна дата успя да редуцира съществена част от AQR резултата /част от положителните промени могат да се видят и в отчетните данни към 30.06.2016г./.

Към 31.07.2016г. банката е редуцирала над 50 млн. лева от изчислените в резултат на AQR допълнителни провизии
- от погасени експозиции - 39 млн.лв
- доначислени провизии - 13.7 млн.лв.

Капиталова позиция на Инвестбанк АД преди и след AQR

Отчетената към 31.12.2015 г. капиталова адекватност на базов собствен капитал преди AQR е 14.6%, а след AQR 6.5%. На база продължаващите действия от страна на банката за редуциране на кредитния риск, към 30.06.2016г. капиталовото съотношение е 10.1%.

Прогнозното съотношение на Базов собствен капитал (СЕТ 1) към края на 2018 г. се очаква да достигне 10.7%. Прогнозата се базира на подробно разработен Бизнес план за периода 01.07.2016-31.12.2018г., като в него са разчетени резултатите от AQR и посочените мерки в раздел Мерки за укрепване на капиталовата позиция на банката.

Мерки за укрепване на капиталовата позиция

1. Подкрепа от страна на акционерите:

• Увеличение на акционерния капитал с 20 млн.лв. – в Капиталовия план е заложено през 2-ро тримесечие на 2017г. /м. април/ с приемането на ГФО за 2016 г. да бъде увеличен и акционерният капитал с цел подкрепа на заложените параметри в Бизнес плана.
• Не се предвижда разпределение на дивиденти. Цялата реализирана печалба ще се използва за покритие на риска от загуби и укрепване на капиталовата позиция на банката.

2. Погасени експозиции до 30.06.2016г. и редуциранe на начислена провизия от AQR индивидуален преглед на кредитни досиета:
• Редуцираната провизия, в резултат на погасени експозиции е в размер на 39 млн.лв.

3. Начислени балансови провизии от началото на 2016г.

• Доначислените провизии към 30.06.2016 г. са в размер на 6.3 млн. лв., а към 31.07.2016 г. са 13.7 млн.лв.

4. Намаление на рисковите експозиции и изпълнение на Плановете за оздравяване на кредитния портфейл
• Планираното намаление на рисковопретеглените експозиции е с 134 млн.лв, което освобождава капитал в размер на 18 млн.лв.
• Ежемесечен контрол и докладване за изпълнение на разработените детайлни Планове за оздравяване на кредитния портфейл – корпоративни клиенти, физически лица и съдебни вземания

5. Редуциране на административни разходи

• Достигнатото съотношение Административни разходи/Общо приходи към 30.06.2016г. е 55% при 70% към 31.12.2015г. Планира се да достигне 49% в края на 2018г. Достигнатото съотношение за банките от 2 група е 54.3% към 30.06.2016 г., а за банковата система е 42.7%

6. Продажба на придобити активи от обезпечения

• Предвижда се да се създаде звено в Централно управление, което да е пряко и единствено ангажирано с управлението и продажбите на придобитите от банката активи от реализирани обезпечения по влошени кредити. Предвижда се в следващия двугодишен период да бъдат продадени активи в размер на 70 млн. лв.

7. Поддържане на ликвидност

• Поддържаният от банката коефициент на ликвидни активи е над 30% /при препоръчителен 20%/. Банката ще продължи да поддържа високи нива на ликвидност.

8. Разработване на вътрешен модел за колективни провизии

• До края на 2016г. ще бъде разработен вътрешен модел за оценка на рисковите експозиции на колективна /портфейлна/ основа. Към настоящия момент съгласно политиката на банката всички експозиции подлежат на индивидуален ежемесечен преглед, в т.ч. и тези в ритейл сегмента.

За успешното реализиране на посочените по-горе мерки ще бъде създаден помощен комитет към Управителния съвет на Инвестбанк АД, който ще следи и докладва ежемесечно изпълнението на:

1. Заложените и достигнати параметри в Бизнес плана за периода 01.07.2016 – 31.12.2018
2. План за оптимизиране на административните разходи
3. Плановете за оздравяване на кредитните експозиции:
- Корпоративни клиенти
- Физически лица
- Съдебни вземания
4. План за продажба на придобити от банката активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още