IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Редовната мисия на МВФ е на посещение у нас до 13 март

Експертите на Фонда ще проведат срещи с Министерството на финансите и Българската народна банка

15:30 | 04.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Редовната мисия на МВФ е на посещение у нас до 13 март

Редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) е на посещение у нас в периода от 4 март до 13 март, включително, съобщават от Министерството на финансите (МФ).

В рамките на мисията предстоят да бъдат дискутирани основните краткосрочни и средносрочни макроикономически прогнози и допускания, политиките за осигуряване на икономически растеж, двигателите на икономическо възстановяване и други, поясняват от ведомството.

По време на мисията експертите от МВФ ще проведат срещи с министъра на финансите Владислав Горанов, заместник-министрите на финансите Карина Караиванова и Кирил Ананиев, експерти от МФ, както и с представители на Българска народна банка (БНБ). Ръководител на мисията на финансовата институция за България е Мишел Шанън.

След края на посещението следва да бъде дадена и пресконференция. Оценката за икономическото състояние на България ще бъде публикувана и на сайта на МВФ.

Oсновният извод от мисията на МВФ, проведена през юни 2014 г., бе, че политическата несигурност остава един от основните рискове за страната. Тогава Мишел Шанън призова за бързо размразяване на спрените европейски програми, намаляване на държавните разходи и подобряване финансите на държавните предприятия от енергийния сектор. Критика имаше и към спряната пенсионна реформа и в частност към замразената възраст за пенсиониране.

Като рискове в прогнозата се посочваха събираемостта на приходите в държавния бюджет за 2014 г., влиянието на конфликта между Украйна и Русия върху икономиката и значението на времето за изграждането на газопровода „Южен Поток“ за пазара на труда.

Оттогава до днес европейските средства бяха възстановени. Държавните разходи обаче нараснаха, имайки предвид дела им в брутния вътрешен продукт в края на миналата година, вследствие основно на случилото се с Корпоративна търговска банка. Сбъдна се прогнозата на МВФ за спад в събираемостта на приходите.

Към момента дейностите по „Южен Поток“ са замразени, а конфликтът между Киев и Москва оказва своето влияние най-вече по линия на търговските връзки. Провежда се и дебат относно пенсионната реформа, но под друга форма, а не за увеличаване на пенсионната възраст.

В своята есенна макроикономическа прогноза МВФ понижи очакванията си за растежа на БВП на България за 2015 г. За тази година от организацията очакват ръст от 2% спрямо предходните 2,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още