IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ занижи очакванията си за глобалния растеж до 3,5%

Факторите, които подкрепят растежа, се компенсират от действащите негативни сили – “наследството” от кризата и слабият потенциал за растеж на много страни

08:43 | 20.01.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
МВФ занижи очакванията си за глобалния растеж до 3,5%

Международният валутен фонд (МВФ) занижи прогнозата си за глобалния икономически растеж за тази и следващата година главно заради очакванията за забавяне на икономиката на еврозоната и развиващите се икономики и задълбочаването на проблемите на Русия. Единствено САЩ, а донякъде и Великобритания и Испания, се очертават като изключение от правилото.

Като цяло се очаква световната икономика да се разшири с 3,5% през тази година спрямо 3,3% през 2014 г. През 2016 г. световният растеж ще се ускори до 3,7%, посочва МВФ.

Новите прогнози за глобалния растеж за тази и следващата година са ревизирани с по 0,3 процентни пункта надолу спрямо старите.

Същевременно се очаква групата на развитите икономики да запише повишение на брутния вътрешен продукт (БВП) от 2,4% през тази година, като темпът на ръст се очаква да се задържи без промяна и през следващата година. Прогнозата за тази година е завишена с 1%, а за следващата е същата като досегашните очаквания.

По-оптимистичната прогноза за развитите страни се дължи само и единствено на завишените очаквания за американската икономика. През 2015 г. МВФ очаква БВП на САЩ да запише ръст от 3,6% - с 0,5 процентни пункта повече спрямо предишната прогноза. За следващата година се очаква ръстът на американската икономика да се забави до 3,3%, което е с 0,3 процентни пункта повече спрямо старата прогноза на фонда.

Очакванията на институцията за еврозоната като цяло, както и за Германия, Франция и Италия са занижени. Низходяща ревизия е направена и на прогнозата за икономическия растеж на Япония, Канада и групата на останалите развити страни.

През тази година икономиката на еврозоната като цяло ще ускори растежа си до 1,2%, а през следващата – до 1,4%. Прогнозите са намалени със съответно 0,2 процентни пункта и 0,3 процентни пункта спрямо предишните.

Като водещ двигател на растежа в еврозоната през тази година се очертава Испания, а Германия – досегашният “двигател”, е изтласкана на втора позиция.

През тази година се очаква БВП на Испания да нарасне с 2%, което е с 0,3 процентни пункта повече спрямо предишната прогноза на МВФ. За следващата година се очаква растежът да се забави до 1,8%, като прогнозата е оставена без промяна спрямо предишната.

Икономиката на Германия се предвижда да се разшири с 1,3% през тази и с 1,5% през следващата година. Намалението е със съответно 0,2 и 0,3 процентни пункта спрямо предишната прогноза на Фонда.

За Франция очакванията са за растеж от 0,9% през тази и 1,3% през следващата година, което представлява намаление от по съответно 0,1 и 0,2 процентни пункта спрямо предишната прогноза.

Най-слаб се очертава да бъде икономическият растеж в Италия – съответно 0,4% и 0,8% през тази и следващата година, което е с по 0,5 процентни пункта по-малко спрямо предишната прогноза на МВФ.

За Великобритания фондът не е променил прогнозата си за растежа през тази година – 2,7%, но е занижил с 0,1 процентни пункта очакванията си за повишението на БВП през следващата година до 2,4%.

Най-рязка е низходящата ревизия за икономическия растеж в Русия, подобно и на очакванията на Европейската банка за възстановяване и развитие, която публикува прогнозите си вчера. За тази година МВФ очаква, че руският БВП ще се свие с 3%, а през следващата спадът ще се забави до 1%.

В Китай през тази година растежът ще се забави до 6,8%, прогнозират от МВФ. Догодина процесът по забавяне на икономиката се очаква да продължи, като според фонда БВП на страната ще нарасне с 6,3%.

Последните събития на пазарите се отразяват по различен начин в различните държави, се посочва в доклада на МВФ. Факторите, които подкрепят растежа – спадът на цените на петрола, оттам и на енергията, и обезценяването на еврото и йената, се компенсират от действащите негативни сили – “наследството” от кризата, свитите инвестиции и слабия потенциал за растеж в много страни, се допълва в документа.

"Световната икономика е изправена пред силни и сложни кръстосани течения," коментира Оливие Бланшар, главният икономист на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 05:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 9 години
честно да ти кажа не знам по каква формула се смята световния БВП. Предполагам умишлено е нещо съвсем различно от това да вземеш средна стойност на БВП на всички държави. Но и така да е тази прогноза е твърде смело надценена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Mammita
преди 9 години
Реално МВФ винаги ревизират прогнозите си през цялата година. До сега да е имало година, в която това да не се е случвало. Истинска прогноза за мен е да кажеш 3.5% януари и декември да си се доближил много до реалните данни. Това днес казваме една прогноза, а след 2 седмици я сменяме, защото се е променила икономическата конюнктура си е просто манипулация. Няма значение какво казваш днес, защото утре ще го промениш.Според мен към средата на годната ще има ревизия на прогнозата нагоре. Защо всички подценяват новия курс на страните от ОПЕК да държат ниско цената на петрола? Нали именно нейният предизвикан ръст в началото на кризата задуши възстановяването и докара до нови рецесии редица икономики. С ниската цена на петрола ще видим осезаемо намаление на инфлацията и увеличаване на покупателната способност на населението. А това ще предизвика увеличаване на потреблението и ръст в икономиката. Такива са моите очаквания. Можем да си ги примерим с МВФ-то :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 9 години
С тези от МВФ май сме учили аритметика в различни училища. Като как успяха да я докарат тая прогноза до 3.5 никак не ми е ясно, след като даже най-голямата, мощна и развита икономика ще запиша само 3.6%. Еврозоната като цяло, ще ни даде само 1.2%, което е три пъти по-малко от средното за света. Великобрутания - 2,7, което също е много по-малко от средното. Нищо не казвате за Япония, но според мен и тя е далеч от 3.5. Русия - нея няма какво да я броиме. Тя е малка и незначителна, но за сметка на това е в РЕЦЕСИЯ. Обяснете ми как сега, като ги съберем тези числа и ги разделим на броя на участниците можем да палучим 3.5. Значи или тези от МВФ са учили аритметиката в училището за кръчмари, или икономиката на Китай е далеч по-голяма от това, което ни казват, защото те са единствените, които решително надхвърлят трите процента и половина. Кое ли от двете е вярното? Най-добре ни напишете една по-подробна статия с данните на всички икономики, ние ще си сметнем числата сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още