IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Не трябва да се спасява КТБ с пари на данъкоплатците

Акционерите очакват държавата да каже с колко средства може да подпомогне процеса по оздравяване на банката, каза вицепремиерът

10:19 | 27.10.14 г. 5
Захариева: Не трябва да се спасява КТБ с пари на данъкоплатците

Служебният вицепремиер Екатерина Захариева коментира, че не знае дали е реална възможността за оздравяване на КТБ, но при всички случаи за това не бива да се използват пари на данъкоплатците.

Водят се преговори с част от акционерите в КТБ, сред които и Оманския фонд, за спасяването на поставената под особен надзор банка, посочи тя в ефира на bTV. Но уточни, че акционерите очакват държавата да каже с колко средства може да подпомогне процеса.

Захариева посочи още, че са нужни външни експерти, които да проверят какво се е случило в КТБ и къде са отишли липсващите 4,2 млрд. лева. „Те не могат да се изпарят във въздуха”, каза тя.

„Дори и да има непълни обезпечения на кредити, дори и да е вярно, че са давани пари на фирми, които са създадени едва ли не вчера, или на лица, които са служители в банката – тези хора са взели тези пари и са ги дали на някой друг или са купили нещо с тях”, обясни още Захариева.

Според нея не всички средства са изразходени за закупуване на лично имущество и „със сигурност има имущество, което струва доста, и може да бъде върнато в банката, така че хората да получат своите пари".

Дали Иван Искров ще подаде оставка и ще напусне поста управител на Българската народна банка, е негово лично решение и не трябва да му се оказва натиск, смята още Захариева. По закон БНБ е един от най-независимите регулатори в страната и управителят й може сам да се откаже от поста си, допълни още тя.

Припомняме, че в обща позиция на лидерите на ГЕРБ и БСП – Бойко Борисов и Михаил Миков, поискаха като първа точка от дневния ред на 43-то Народно събрание да бъде оставката на управителя на централната ни банка. Иван Искров декларира публично, че е готов да се отчете пред депутатите за свършеното по казуса КТБ, припомни днес Захариева.

Служебният вицепремиер посочи още, че пари за зимна поддръжка няма – те са изхарчени за различни инвестиционни програми. „Когато аз влязох в Министерството на регионалното развитие бяха изхарчени 88% от средствата от бюджета”, посочи още тя и допълни, че е имало стартирани обществени поръчки за над 700 млн. лева.

Част от тези поръчки са за минимизиране на загубата на средства по ОП „Регионално развитие”. За други обаче няма основания и необходимите средства за реализацията им. Пътищата обаче ще бъдат почиствани през зимния сезон, защото фирмите получават пари след края на сезона, т.е от Бюджет 2015.

Екатерина Захариева изрази и своята надежда, че на заседанието на Министерския съвет в сряда ще бъде взето решение за отпускането на 600 хил. лева, необходими за укрепване на пътя за Банско.

Екатерина Захариева обясни в заключение, че не е получавала предложение да заема министерски пост в предстоящото правителство. Тя призова да бъде създаден стабилен кабинет, а не да се върви към нови предсрочни избори. 

Развитието на казуса с КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 9 години
Отн.: Процесът на оздравяване на банкатаПреди да се оздравява трябва да се разбере какво е станало и какво става в момента, с точност до 18 знак.Задачата за оздравяването е следната: Кога може да бъде оздравена с безпринципно наливане на пари на данъкопалатците една черна кутия, която се представя за банка, ако оттам изтичат средно по 1.5 млрд на месец в неизвестни направления?Външни анализатори трябва да има, и тези външни анализатори следва да анализират най-напред шуробаджанаците и фолк певиците, които се представят за банкери ... с купени дипломи директно от пилона на небезизвестното митничарско село в чашката на язовира.След това трябва да се анализират депозитарите-тест за алчност, тест за интелигентност и тест за финансова грамотност-да разпишат биномните коефициенти за 10 % сложна лихва за 5 години напред. Да дадат дефиниция на сперд и суап и да направят анализ на паричните потоци на любимата им банка през последните 3 години, както и минута-по-минута за последните три мес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
....Ама НаДаЛи !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Айде стига си чесахте... не, не езиците. Какви външни експерти пак ви трябват? Нали платихте на най-големите експерти шапка пари и ги чакахте 4 месеца, какво пак не ви е ясно?Плащайте парите на хората, пък после ако искате оздравявайте, ако искате умирайте до един. А Искров, Цветан Василев и някои други участници във фарса ( да не казвам имена че грозно) - директно софийски централен затвор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
vzhekoff
преди 9 години
Какво има да се умува - има закон !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 15
MZ/X
преди 9 години
3,6 милиарда по закон трябва да се изплатят. Ако повярваме за дупката от 4,2 милиарда лева, спасяването на банката реално ще струва 600 милиона лева.Големият въпрос е, по големи ли ще бъдат щетите за държавата и икономиката от 600 милиона лева ако се остави КТБ да фалира? Аз лично си мисля, че ще бъдат по големи загубите, ако оставят банката да фалира, но мнението ми не е подкрепено със сериозни проучвания по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още