IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големански: Работим за въвеждането на чужди акции на БФБ

Нов съвместен проект с Deutsche Boerse ще открие нови възможности за търговия

16:02 | 27.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„В момента работим за въвеждане на чужди акции на българския пазар. Надявам се и това съвсем скоро да ни зарадва“. Това каза изпълнителният директор на Българската фондова борса (БФБ) Васил Големански, коментирайки перспективите пред българския пазар в един от редките щастливи дни за родната борса. 

По думите му не става дума за нови възможности за търговия само по линия на регионалната платформа за търговия с ценни книжа SeeLink. Големански разкри, че в момента се работи по друго международно сътрудничество – проектът Bulgaria International, разработван съвместно с Deutsche Boerse.

В деня на стартирането на търговията на първия ETF в България Големански отбеляза, че родният пазар не спира дотук с крачките към по-добро бъдеще. Според него още следващата година можем да имаме пазар на ценни книжа на БФБ. „Работят няколко институции, но конкретна дата все още не мога да ви кажа“, каза той, отказвайки да даде повече детайли по темата. 

Днес Големански даде старт на търговията на борсовата търговия на първия български индексен борсово търгуван фонд - Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

„Това е един съвсем нов тип инструмент за българския капиталов пазар", коментира Големански появата на този фонд. По думите му още в стратегията за борсата преди пет години е заложено, че трябва да се стартират нови инструменти. И след като, за съжаление, борсата сама по себе си не може да ги произведе, "трябва някой да повярва в пазара, както направиха колегите от Експат“. 

Очаквам до месец - два първите инвестиционни посредници да са осигурили напълно автоматизирана свързаност в платформата SeeLink, заяви пред Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Българска фондова борса-София АД (БФБ) Иван Такев.

Повече можете да научите във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още