IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК одобрява оттеглянето на първите идеи за пенсионните фондове

Камарата иска конкретика по предложението за прехвърляне на средства от УПФ в Сребърния фонд и обратно

11:35 | 28.01.15 г.
БСК одобрява оттеглянето на първите идеи за пенсионните фондове

БСК приветства това, че правителството оттегли много от предложенията, които направи за пенсионните фондове в края на миналата година. Това е положителна стъпка, каза Григор Димитров от Българската стопанска камара (БСК) пред Bulgaria On Air.

Той визира отпадналата идея за еднократен избор на фонд за втора пенсия и отхвърленото предложение започващите работа автоматично да бъдат причислявани към НОИ, ако не посочат друго.

Димитров посочи, че преминаването от солидарна в капиталова схема трудно би се регулирало, тъй като това са съвършено различни системи, основани на различен принцип.

За БСК има редица неясноти и в новите предложения на МФ, каза Димитров. По думите му самата технология на прехвърлянето на пари от универсален пенсионнен фонд (УПФ) в Сребърния фонд и обратно не е ясна. БСК ще иска от финансовия министър Владислав Горанов конкретика по това предложение на регулярната среща по пенсионната реформа другия вторник при министър Калфин.

Експертът попита ако се прехвърлят средства от УПФ в Сребърния фонд, каквото е последното предложение на финансовото министерство, на какъв принцип ще бъде – като отделен фонд, който ще прави инвестиции, или ще бъдат просто партида – застинала сума, чиято стойност ще намалява във времето. Отворен е и въпросът за чия сметка ще става евентуалното пренасочване на парите, защото това е скъпо и не е нужно.

"Ако контролът върху дейността на пенсионните фондове бъде по-голям и има по-голяма прозрачност върху тяхната дейност, всички съмнения ще бъдат изчистени. Има доста въпроси, които не са регулирани и затлачени във времето", каза експертът от Камарата.

Осигурителните вноски не трябва да се увеличават, каза още Димитров относно предложението на социалния министър те да бъдат повишени. Експертът обясни, че първо трябва да се реформира системата, където има много течове.

Още видео материали вижте в Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още