IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва да се повиши цената на тока за бита, според експерт

Ценообразуването трябва да бъде съобразено с разходите за производство и пренос, смята Атанас Георгиев

13:19 | 12.06.15 г.
Трябва да се повиши цената на тока за бита, според експерт

Енергийният сектор разполага с финансови резерви, които трябва да се използват, за да се покрият част от дефицитите. Това коментира пред телевизия Bulgaria On Air енергийният експерт Атанас Георгиев.

По думите му промените в ценообразуването трябва да започнат още от 1 юли и цената за битовите потребители трябва да се повиши. „Недопустимо е бизнесът да плаща повече от бита“, каза Георгиев и допълни, че винаги се счита, че бизнесът може да понесе още увеличения в цената, но това се отразява на конкурентоспособността.

„Тежките дефицити в ценообразуването на електроенергията, натрупани през годините, трябва да бъдат разрешени в следващите ценови предложения, най-добре още от 1 юли тази година“, коментира той. По думите му потребителите трябва да свикват с това, че цената на тока ще се повишава през следващите години.

Според Георгиев трябва да увеличим износа на ток, макар че в момента цените ни за експорт са доста по-високи в сравнение в другите държави от ЕС. „Имаме капацитет за износ, но към момента цените ни за такъв са много високи и ако се запази тази тенденция през следващата година, част от българската енергия може да стане непродаваема навън и да засилим още повече дефицитите на нашия пазар“, посочи Георгиев.

„Необходими са действия с дългосрочен ефект, а не краткосрочни решения на проблемите“, допълни експертът.

„Резервите в сектора са изчерпани и крайната цена на електроенергия не е съобразена с разходите на дружествата за производство и пренос“, каза и бившият председател на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев.

Според него финансовите ресурси за пренос на енергия са недостатъчни, което не позволява ремонти и инвестиции в преносната мрежа. Той подчерта необходимостта да се разширява капацитетът за производство и износ на енергия.

Още от разговора вижте в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още