IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

101 заявления за договори за саниране са подадени в ББР

Санирането може да започне най-рано през лятото, и то ако бързо се одобрят конструктори и се направи проектиране на обектите

18:31 | 27.02.15 г.
101 заявления за договори за саниране са подадени в ББР

В Българската банка за развитие (ББР) вече са подадени 101 заявления от общини за договори за саниране, каза пред журналисти в Министерския съвет Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството, цитирана от БТА.

Вече има сключени 40 договора с общини за саниране, през следващата седмица ще бъдат сключени и останалите, каза тя.

Санирането може да започне най-рано през лятото, и то ако бързо се одобрят конструктори и се направи проектиране на обектите.

"Който е нарушил умишлено вътрешната конструкция на сградата, ремонтът ще си е за негова сметка", каза Павлова, запитана какво ще се прави ако някой е премахнал носещи колони и стени в жилището си. Няма да се санират отделни входове - или цялата сграда или нищо, отбеляза тя.

Припомняме, че в края на миналата година правителството одобри държавна гаранция за 1 млрд. лева и даде „зелена светлина“ на ББР да потърси заемен ресурс, за да финансира специална програма за безвъзмездно саниране на жилищните блокове, строени по индустриален способ. Първоначално в обхвата на програмата попадат само сградите с над 36 апартамента, а впоследствие се предвижда тя да бъде разширена и да покрива и по-малки сгради.

Жилищата, строени по индустриален способ в България, са над 1,2 млн. В такива сгради живеят над 3 млн. души.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още