IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът подкрепи програмата за саниране

Депутатите отхвърлиха предложението на левицата кабинетът да внесе до края на месеца нова програма с оценка на сградния фонд

19:43 | 20.02.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Парламентът подкрепи програмата за саниране

Народното събрание подкрепи Националната програма за саниране на многофамилни жилищни сгради и цялостната й реализация, приета от Министерския съвет. Правителството, съгласувано с Националното сдружение на общините, трябва да внесе промяна в Закона за местните данъци и такси, която да изключва прилагането на данъчно облекчение за обновените с публични средства сгради.

Министър Лиляна Павлова заяви,че за по-малко от 100 дни правителството е успяло да изпълни едно огромно обещание от предизборната си кампания – програмата за саниране.

"700 000 са жилищата в панелни сгради. Ние се надяваме да покрием 40% от тях. Това е огромна успеваемост! Въпреки всичките люти нападки и критики и с тази негативна кампания, промотирахте това саниране, защото лоша реклама няма! Колкото повече направим заедно, толкова по-добре, защото това е програма директно към българските граждани, но и към българската икономика! Над 5800 са фирмите – производители на дограма. Нека да им дадем шанс да произведат, българското производство и икономика да работи. Над 2500 са малките и средни фирми, които могат и ще работят по тази програма. Нека да им дадем шанс, защото условията, които сме поставили, са такива. За мен чашата е наполовина пълна. Нека да направим така, че с усилията, които ще вложим, сега да направим половината, а следващата половина – занапред в годините! Да има усилията, желанията, волята, за да се погрижим, защото почти три милиона българи живеят в тези сгради", каза Павлова. 

Проекторешението на левицата, което народните представители не приеха, предвиждаше парламентът да задължи кабинета до края на този месец да внесе в НС нова национална програма, която да съдържа оценка на целия сграден фонд, източниците и формите на финансиране и въвеждане на граждански контрол при санирането.

Мая Манолова определи действията на управляващите като предизборни и допълни, че ще ѝ е интересно как ще гласуват групите на ПФ и на АБВ.

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че е прекрасно да бъде изпълнена програмата за саниране, но има опасност процедурата да бъде опорочена. "Пътят към ада, знаете, че е осеян с добри намерения и всички тук сме с добри намерения, но ако продължаваме по този начин от лявата страна политическата сила с хъс да работят да не се случи санирането и вие да продължавате да нарушавате законите, някой ден ще говорим, че пътят към ада е саниран с добри намерения", каза той.

Делян Добрев определи дебата като загуба на време, защото управляващите днес са чули това, което опозицията говори вече месеци. "Опозицията е в паника, защото за първи път някое правителство ще направи нещо за хората, ама точно за хората, а не да им обяснява, че го прави за хората, а да е някаква държавна политика", посочи Добрев.

(БНР)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Сините камъни
преди 9 години
Аз бях и съм против!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още