IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще поеме финансовото съучастие по европейската програма за саниране

По този начин ще се изравнят условията за собствениците, кандидатстващи за обновяване на сградите по двете програми

14:20 | 11.02.15 г. 4
Държавата ще поеме финансовото съучастие по европейската програма за саниране

По време на днешното заседание на Министерския съвет е взето решение за осигуряване 14,9 млн. лв. от държавния бюджет като допълнително съфинансиране към наличното европейско финансиране от 50 млн. лв. по европейския проект „Енергийно обновяване на българските домове“, съобщи пред журналисти след заседанието на кабинета регионалният министър Лиляна Павлова. 

Така държавата ще поеме за своя сметка финансовото съучастие от 25% на сдруженията на собствениците по проекта, за да бъдат те равнопоставени с тези, които кандидатстват по новата Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

Одобрените средства под формата на допълнителни трансфери няма да бъдат предоставяни директно на собствениците под формата на парична сума, а ще бъдат предоставяни чрез извършване на обновителни дейности по конкретните сгради така, както и се получава и безвъзмездната помощ по европейския проект.

Към момента по проекта са одобрени 97 сгради, а в процес на оценка са още над 190. Павлова подчерта, че хората чакат от много време да започне работа по одобрените им проекти, защото е имало забавяне от година и половина.

Министърът съобщи, че от проект за техническа помощ на Агенция „Пътна инфраструктура“, финансиран по ОП „Транспорт“, са спестени близо 1,4 млн. лв., с които тя е предложила на правителството да се разработи бизнес модел за въвеждане на тол система за плащане по републиканските пътища у нас.

Над 200 свлачища са се активирали на територията на страната в последните дни, съобщи още Лиляна Павлова. По думите й ангажимент на общините е да предприемат укрепителни действия.

Местните власти могат да поискат финансиране на тези дейности от междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но Павлова подчерта, че бюджетът й за тази година е едва 70 млн. лв.

Два пътя са затворени заради свлачища, като единият от тях е Кричим – Девин, където в резултат на свлачищен процес се е изсипал над 1 тон скална маса. Другият напълно затворен път заради свлачище е участъкът до Крумовград в област Кърджали. По думите на министъра само средствата, необходими за укрепване на пътища – частично или напълно затворени, са почти 20 млн. лв.

Павлова съобщи, че в страната ни има 1850 активни свлачища. Активизиралите се 200 в последните дни касаят територии, в които живеят над 500 000 души.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Toti13
преди 9 години
Не виждам смисъл да чакам каквото и да било от държавата. По-добре сам да си правя ремонт с инструменти на Шулер и Бош.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Toti13
преди 9 години
В перефразиран вариант- държавата ще си прибере паричките от Европа, пък за народа за саниране - ако остане нещо....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Ама КЪ да не? Ще дадем! Ние за саниране... ще дадем ( на нашите фирми дет ше санират де!)Щото.. тя културата е важна!И бахура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 9 години
аман от леви политики .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още