IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собствениците ще имат последната дума за материалите при санирането на жилища

Сдружението на собствениците няма да има никакви финансови задължения, обясни зам.-министърът на регионалното развитие

13:06 | 10.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Собствениците ще имат последната дума за материалите при санирането на жилища

Гражданите ще имат последната дума какви форми и материали да се ползват при санирането на жилищата им, уверява зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков в интервю за БТА. Премахването на съществуващата топлоизолация и монтираната вече дограма ще се случва само с изричното съгласие на собственика, допълни още той по повод появилите се опасения на собственици за процеса на саниране.

Нанков коментира още, че сдруженията на собствениците, които трябва да кандидатстват пред общината за средства от Националната програма, не поемат никакви финансови задължения, не оперират като фирма и през тях не минават финансови потоци.

Тези сдружения няма да имат банкова сметка, няма да има капитал, нито ще може да фалира и така да постави в риск собствеността на участващите в сдружението, категоричен беше още Нанков.

Той припомни още, че санирането на жилищата по Националната програма няма да се прави с кредит, а с безвъзмездна финансова помощ в размер на 100%.

Зам.-министърът уточнява и механизма, по който ще се укрепват сградите. На първо място ще бъде правено конструктивно укрепване, при което ще бъде изготвен технически паспорт на сградата. Този документ ще стане задължителен за всяка сграда до 2020 година.

„При обследването ще се използва безразрушителен метод, ще се направи снимка на конструкцията със скенери, без да се нарушава целостта на сградата“, обяснява още Нанков.

На базата на тези обследвания ще се правят предписания за сградата, а проектът за саниране ще ги следва.

След конструктивното обследване общините ще възлагат и енергийно обследване на сградата, което ще бъде извършвано от фирма, лицензирана по Закона за енергийната ефективност. На базата на това обследване се прави и доклад с мерки за постигане на енергиен клас С на сградата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 9 години
Как ще имат "последната дума" като нямат право на глас в комисията, която одобрява офертите???На мен тази т.нар. "програма" започва да ми прилича на - дай да вземем тука 1 млрд. и междувременно да накараме с рекламен трик всички да си направят технически паспорти на сградите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
крас
преди 9 години
По лъжи този удари в земята и Лилето Павлова!Абе Нанков, СДРУЖЕНИЕТО СИ Е ФИРМА И СЕ РЕГИСТРИРА ПО ТЪРГОВСКИЯ ЗАКОНИма си БУЛСТАТ, и като всяка една фирма носи риска от фалит!Ще го фалира изпълнителя на тези СМР с която КМЕТА на общината като ДОВЕРЕНИК на сдружението е сключил с договор!В този договор са разписани дейности които касаят освен БЕЗПЛАТНАТА енергийна ефективност и такива които са платени и са свързани сукрепване на конструкцията на сградата!!Тези скъпо платени от СДРУЖЕНИЕТО дейности са разписани в ТЕХНИЧЕСКИЯ ПАСПОРТ !За тяхната реализация се изготвя технически ПРОЕКТ който подлежи на задължително изпълнение!!Само смяната на асансиора струва 2 хиляди лева на всеки собственик на сдружениетоЗа укрепителните работи да не говорим!Риска от фалит на сдружението поради невъзможност да плаща задълженията си към фирмата изпълнител са реални!НЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ И НЕ ПОДВЕЖДАЙТЕ ХОРАТА!Не бих желал някакъв КМЕТ от мое име да избира и сключва догови с фирма ИЗПЪЛНИТЕЛ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още