IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 10% повече сделки с луксозни имоти у нас догодина очакват брокери

Независимо от очаквания ръст на продажбите експертите не прогнозират промяна в цените

13:43 | 17.12.14 г. 5
Автор - снимка
Създател
До 10% повече сделки с луксозни имоти у нас догодина очакват брокери

Сделките с луксозни имоти в България може да се повишат с до 10% през следващата година, ако се запази политическата стабилност у нас. Това прогнозират консултантите от компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Активността в този сегмент на пазара на недвижими имоти расте през последните месеци, очертавайки ясна тенденция, която се очаква да продължи и през 2015 г.

“През последните седмици броят на огледите на престижни и луксозни имоти нарасна с над 20%”, обяснява Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates, в прессъобщение до медиите.

Както очаквахме, обявяването в несъстоятелност на една от най-големите български банки накара част от хората с по-сериозни депозити да преосмислят вложенията и разпределението на спестяванията си, обяснява тя, визирайки банковите сътресения около КТБ.

Като резултат нашите клиенти – както групата на заможните собственици на голям бизнес, така и тези на високи управленски позиции, се активизираха, добавя Илиева.

По-слабата ликвидност, която е основен недостатък на инвестицията в недвижим имот, не е проблем на тази група клиенти, тъй като не става въпрос за търсене на краткосрочни инвестиции, обяснява още тя.

Според нея събитията у нас са се отразили в активизиране на покупките на луксозни имоти в две основни направления, пряко свързани с категориите клиенти и техните разполагаеми бюджети. Така подходящи за инвестиция в момента са просторни апартаменти в столицата или луксозни къщи в затворени комплекси, смята Илиева.

Според анализите на консултантите най-предпочитаният имот в последните месеци е четиристаен апартамент в престижен район с осигурено паркомясто

Най-популярните райони са софийските квартали като "Иван Вазов", "Изток", "Лозенец", "Бояна", както и в близост до бул. “България”. 

“Наличието на гараж или паркомясто става от все по-голямо значение за клиентите”, коментира и Красимир Ангелов, мениджър Корпоративни клиенти в Unique Estates. “Купувачите, а и наемателите, обръщат внимание на това дали общите части са луксозни и поддържани, както и на богатството на зеленина наоколо”, допълва той.

От сериозно значение за клиентите е и сигурността – все повече от купувачите осъзнават, че имоти в сгради с денонощна охрана и видеонаблюдение могат да бъдат обитавани по-спокойно и отдадени под наем по-лесно.

Според данните на Unique Estates 18% от покупките през втората половина на 2014 г. са направени с цел инвестиция. Брокерите обаче са на мнение, че в действителност този процент е по-голям, тъй като част от клиентите тръгват с нагласата да закупят имот за отдаване под наем, но ако попаднат на добро предложение заменят основното си жилище с новото.

Ключово предимство на луксозните къщи пък е да се намират в затворен комплекс, където е налична денонощна охрана, поддръжка на пространствата и повече зеленина. Къщите се купуват изцяло за ползване, а не с цел постигане на доходност, добавят експертите. При подобни имоти текущите разходи, дори когато не се ползват, са високи, а ликвидността им е още по-слаба, така че българите рядко ги избират като инвестиционно решение.

Прогнози за 2015 г.

Очакванията на консултантите са през идната година да се засилят двете основни тенденции - покупката на големи апартаменти с цел доходност и ръст на сделките за къщи в затворени комплекси. Това ще доведе до увеличение на сделките на пазара с между 5 и 10%. Независимо от очакваните повече сделки за момента анализаторите не очакват промяна в цените на луксозните имоти. 

“Очаквам стабилни ценови нива, които да продължат да дават сигурност на участниците на пазара”, казва Весела Илиева. По думите й през последните месеци прави впечатление приближаването на очакванията на двете страни в ценово отношение.

Най-скъпите апартаменти са на ул. "Оборище"

Цените в най-популярните райони в столицата варират в зависимост от имота, като на ул. "Оборище" нивата за апартамент са в диапазона 150 хил. – 550 хил. евро, а в останалите части на столичния център  се движат между 150 хил. и 300 хил. евро.

В квартали като „Иван Вазов“ и „Изток“ долните граници са по-високи, допълват анализаторите. В „Изток“ елитен апартамент струва между 220 хил. и 400 хил. евро, а в „Иван Вазов“, където предлагането е ограничено, нивата са около 250 хил. – 350 хил. евро.

Луксозните жилища в района на "Лозенец" се продават в широки граници – там цените започват от 130 хил. евро и стигат до около 500 хил. евро.

В кварталите в полите на Витоша апартаментите са между 150 хил. евро и 300 хил. евро. Луксозните къщи в "Бояна" и "Драгалевци" пък се продават на нива от 400 хил. до 800 хил. евро. В същото време в затворените комплекси в и около столицата апартаменти се продават за по 150 хил. евро до 300 хил. евро. Цените на къщите са в диапазона от 300 хил. евро до 650 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
melon
преди 9 години
Брокерите имат ли ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 9 години
През 2015 вероятно ви видим най-големия срив на пазара на апартаменти в навсякъде из страната по няколко причини:1. Намален кредитен рейтинг и поскъпване на всички ипотеки2. Сътресения на капиталовия пазар заради обявената национализация на ЧПФ3. Предстоящо шоково поскъпване на тока с 15-20% в следващите 12 месеца4. Свиване на работната сила и търсенето заради увеличаването на МРЗ, очаква се 100 хил. да бъдат уволнени заради новата ставка5. Очаква се рекордна имиграция в първите 3 години след отваряне трудовия пазар на ЕС за българи, същото се случи в Полша преди 10 годиниАз лично очаквам жилищата да поевтинеят с до 35% средно до 2018г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
StefanL
преди 9 години
какви са тия Unique Estates измислени дето дават такива прогнози е ! Луксозните имоти се купуваха най-голям % по черноморието от Руснаци . След тази криза в Русия не само че има %-но по малко зделки с луксозни имоти но май и въобще няма да има ! Даа ми покаже тая неграмотна госпожа три зделки с имоти над 800 000 евро ? през следващата година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Може и да го мислят - ако е променена дефиницията на "лукс" хахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
studioaa
преди 9 години
Предполагам понижението на кредитния рейтинг на София до степен *** значи... бум на сделките с луксозни имоти. Вие сериозно ли го мислите това??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още