IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват срив в търсенето на ваканционни имоти у нас след катастрофата на рублата

При тази девалвация съмнявам се да има някакво търсене, заяви финансистът Борис Петров

10:57 | 17.12.14 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Голяма част от руснаците предпочитаха да почиват и тази година на българското черноморие. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Голяма част от руснаците предпочитаха да почиват и тази година на българското черноморие. Снимка: архив, Ройтерс

След срива на рублата и проблемите с руската икономика се очаква и колапс в търсенето на ваканционни имоти в България от страна на руснаците. Това заяви пред телевизия Bulgaria On Air финансистът Борис Петров.

Той припомни, че руските граждани са основен купувач на имоти около курортите ни. „При тази девалвация съмнявам се да има някакво търсене“, обясни Петров.

Според него същото ще важи и за туристическите услуги. До момента от туристическия бранш коментираха, че очакват силен зимен туристически сезон и ръст на чужденците по нашите курорти с около 5%. Традиционно руските туристи идват на почивка у нас през лятото, като в някои от морските ни градове вече има и няколко квартала, населени предимно с руснаци. Резервациите за следващия летен сезон все още не са започнали.

Според Петров по-ниските цени на енергийните суровини в световен мащаб ще стимулират потребителското търсене у нас. Той добави, че българските експортни фирми нямат голям дял в износа на стоки към Русия. Тези компании са насочени повече към ЕС и Турция.

Според финансиста ситуацията в Русия в момента е изключително рискова. „Аз лично виждам 2 сценария. Но е вероятно Руската централна банка (РЦБ) да направи нов опит да повиши лихвата, но той ще лиши икономиката дори от рубли. Голяма част от кредитите в рубли могат да станат необслужвани“, обясни той. По думите му в момента има натиск за теглене, има опашки.

„След евентуално ново повишаване на лихвата вероятно ще следват административни мерки и капиталови контроли, които могат да спечелят малко време за вземащите решения. Може да има промени и в правителството“, каза още Петров. Той дори изрази съмнение, че премиерът Димитрий Медведев ще остане още дълго на поста си.

Депутати от руската Дума вече предложиха да бъдат въведени капиталови контроли. Това са крути административни мерки, които ще накарат всички износители да продават под някакъв административен натиск на РЦБ, която ще използва съответно средствата, за да провежда аукциони на валутния пазар, поясни Петров. По думите му така ще се забрани всякаква възможност за трансфер през чужбина.

Финансистът бе категоричен, че при цена на петрола под 80 долара за барел Русия е на загуба.
Той коментира и вчерашния спад на рублата с близо 20 на сто: „Три са фундаменталните фактори за случилото се: цената на петрола, финансовите санкции към руските банки и държавни компании от добивния сектор и загубата на доверие в правителството, че изобщо контролира ситуацията“, смята още той.

Но конкретната причина за спусъка е решението на Конгреса на САЩ за налагане на нови санкции на Русия, което бе прието късно в петък, смята Петров. Според него това е накарало пазарите да преоформят очакванията, че проблемите на Русия тепърва предстоят. 

Още видеоматериали може да видите на сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
varna333
преди 9 години
Ако мислиш че американските туристи или германските ще дойдат у нас много се лъжеш ще има да чакаш 200 години ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
StefanL
преди 9 години
Не е лесно да си *** ! Отиди в Свети Влас и купи имот сега ! Там всички луксозни имоти са собственост на Руснаци. Едва ли някой ще си продаде имота сега на по ниски цени от тези на който ги е купил . Руснаците който са купили имот у нас са само щастливи че си ги платили в рубли преди кризата . Всичко се отразява на нашите строители и работници който ше останат близките години без работа и препитание . Да ви честит еврошвестерският съюз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Крайно време беше, така и качеството на туристите - и цените на имотите ще се нормализират :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още