IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интелигентни системи свалят драстично разходите за енергия в сгради и фирми

Сградите консумират над 40% от произведената в световен мащаб енергия

16:00 | 08.07.15 г.
Интелигентни системи свалят драстично разходите за енергия в сгради и фирми

Интелигентни системи намаляват драстично разходите за енергия в сгради и предприятия, коментираха експерти на форум за енергийна ефективност, организиран от списание „Мениджър“.

Сградите консумират над 40% от произведената в световен мащаб енергия, затова трябва да се изграждат, като се използват съвременните интелигентни технологии, заяви на форума Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на Siemens България.

Светът е изправен пред глобални предизвикателства като застаряване на населението и удължаване на средната продължителност на живота. В същото време се очаква населението на Земята да достигне 9 млрд. души. Въпросът е как да отговорим на тези глобални тенденции, коментира Манолова.

Тя посочи конкретни проекти, реализирани от нейната компания, чрез които се спестяват сериозни разходи, включително и за енергия.

Например в Дубай подземната електрическа мрежа може да открива и отстранява потенциални проблеми, свързани с прегряване. В Мюнхен има виртуална електроцентрала по проект на компанията, която намалява с до 40% разходите за присъединяване на ВЕИ. Парижката метролиния 1 – най-старата и най-натоварената, може да превозва 70 хил. пътници допълнително в час пик чрез мотрисите, които се движат, без да бъдат управлявани от човек.

И още примери: в Тел Авив е внедрена автоматична магистрална система за таксуване, при която таксите се увеличават според трафика. Небостъргачът Тайпе в Тайван спестява 700 000 долара годишно благодарение на смарт технологии на компанията.

В България също има подобни проекти – например София Еърпорт Център е сред най-енергийно ефективните административни комплекси в столицата, допълни експертът.

Адв. Биляна Тончева – консултант по енергийна ефективност, заяви, че с проекти за енергийна ефективност по програма „Конкурентоспособност“ някои фирми са постигнали до 60% спестена енергия.

„Когато конкретният производител или търговец види своята сметка за ток или дизел, тогава разбира какъв е смисълът от енергийната ефективност и че това не са празни приказки“, каза тя.

Тя допълни, че един от вариантите за общините да реализират проекти за енергийна ефективност е да сключват договори с гарантиран резултат или т. нар. ЕСКО договори. При тези договори се реализират мерки за повишаване на енергийната ефективност, при което инвестициите и възнаграждението на изпълнителя се изплащат според спестената енергия.

Кметът на Габрово Таня Христова съобщи, че в общината е изградена първата в  страната детска градина по стандарта „Пасивна къща“. Сградата е топлоизолирана, ориентирана така, че да приема максимално количество слънчеви лъчи, като се използват ВЕИ. Основен източник на топлина е термопомпен агрегат. Топлоизолацията е 20 см, а на покрива – 30 см. Кметът дори заяви, че в такива сгради децата се разболяват по-рядко.

Тя обаче коментира, че по Националната програма за енергийна ефективност прекалено бързо общините са били натоварени с ангажименти. Сега трябва да се потърси начин, по който да се гарантира качеството на тези инвестиции. Не бива да се допуска компрометиране на инициативата заради некачествено изпълнение, предупреди тя. В Габрово по програмата за саниране ще бъдат финансирани 26 блока.

Юлиан Попов, главен консултант на Европейската климатична фондация, каза, че не е достатъчно просто да се изсипват пари за саниране.

„Българите имат сериозни спестявания в банките, това е огромен ресурс. Голяма част от германската енергийна революция се дължи на това, че индивидуални семейства видяха в соларните панели по-надеждна инвестиция за личните си средства, отколкото внасянето им в банка или пенсионен фонд“, заяви той.

Експертът твърди, че във всички европейски страни програмите за саниране костват огромен ресурс и имат недостатъци. Според него обаче е по-важно, че у нас изобщо е тръгнала такава програма. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още