IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 1 май офшорки ще плащат глоби, ако притежават земеделска земя у нас

Договорите за наем или аренда ще се сключват минимум за пет стопански години, предвиждат законови промени

16:57 | 11.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
От 1 май офшорки ще плащат глоби, ако притежават земеделска земя у нас

Глоба в размер на 100 лева на декар притежавана земеделска земя ще плащат офшорните дружества от 1 май, тъй като не отговарят на законовите изисквания към собствениците. Това предвиждат промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които днес бяха гласувани на второ четене от Народното събрание, съобщава БТА.

Припомняме, че през миналата година предишният парламент прие ограничения за притежаването на земеделска земя от чужденци, въпреки наложеното от президента вето. За физическите лица се изисква пет години уседналост, за да придобиват ниви, както и за членовете на управителните органи на търговски дружества, регистрирани в Европейския съюз (ЕС). Със закона се въведе забрана на фирми извън ЕС и на офшорни дружества да купуват земеделски земи. Това означава, че тези дружества трябва или да променят собствеността си, или да продадат нивите.

По предложение на ДПС и след прегласуване беше прието санкциите да влязат в сила от 1 май, а не както предлагаше парламентарната комисия по земеделието - от 1 октомври.

Цвета Караянчева от ГЕРБ поясни по време на дискусията, че става въпрос за 2-3 български фирми с чуждестранно участие, листвани на Българската фондова борса. Няма абсолютно никакъв лобизъм, просто един толеранс към тези фирми, за да могат да си приключат продажбите, които са в рамките на още няколко месеца, добави тя.

С поправките в закона се въвежда и новата сметка, по която арендатори ще плащат за ползването на т.нар. "бели петна" - обработваеми ниви, които наследниците не са потърсили. Тя вече ще е към съответната областна дирекция "Земеделие", а не към общината, а набраните суми ще може да се изплатят на собствениците в 10-годишен срок.

По искане на "БСП лява България" в закона беше записано, че до предоставяне на масиви не се допускат свързани лица по смисъла на Търговския закон с ползватели, които не са заплатили сумите за ползваните "бели петна".

Левицата мотивира искането си с "лавирането" на различни юридически лица между общините. Депутатът Михаил Миков обясни, че има случаи, при които една фирма ползва "бели петна" в дадена община една година и не плаща, а на следващата пак ги ползва, само че чрез друга фирма.

В закона е записано още, че с решение на общинския съвет полските пътища, попадащи в масивите, ще могат да бъдат предоставяни на съответните ползватели, като те ще следва да осигурят достъп до имотите, заявени за ползване в реални граници.

Депутатите приеха и промени, свързани с процедурите по уедряването на земеделските земи и по отдаване под наем и аренда на пасища, мери и ливади от държавния и общинския поземлен фонд на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни. Договорите за наем или аренда ще се сключват минимум за пет стопански години.

Междувременно от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че срокът за издаване на заповеди за споразумения за ползване на земеделски земи е удължен до 27 февруари.

С промените отпада и необходимостта от вписване на споразумения за уедряване на имоти по собственост в службите по вписвания. Споразуменията ще служат за изменение на картата на възстановената собственост или кадастралната карта въз основа на нотариално заверено споразумение между собствениците. С одобряване на плана за уедряване се прекратяват и договорите за наем или аренда за имотите, включени в плана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още