IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът върна за ново разглеждане закона за собствеността на земеделски земи

Според Плевнелиев с приетите наскоро поправки се ограничават не само гражданите на ЕС, но и живеещите в чужбина българи

19:41 | 14.04.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Президентът върна за ново разглеждане закона за собствеността на земеделски земи

Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане разпоредбите в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, с които се изисква пет години уседналост на физически и юридически лица, които искат да купуват земеделска земя в България, съобщават от пресслужбата на Президентството.

Според държавния глава предложението не отговаря на Конституцията и правото на Европейския съюз (ЕС), тъй като ограничават не само гражданите на ЕС, но и българските граждани в чужбина да придобиват право на собственост.

“Конституцията, в зависимост от гражданството на правния субект, урежда по различен начин правото на придобиване на собственост. Конституционният критерий „гражданство“ в Закона е заменен с фактическия критерий „пребиваване” в България, респективно с изискването за „установеност” за срок повече от 5 години като условие за придобиване на право на собственост върху земеделска земя”, посочва се в мотивите на президента.

“В противоречие с Конституцията приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната. Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани”, посочва Плевнелиев.

По отношение на чужденците Конституцията въвежда два режима за придобиване на право на собственост върху земи в зависимост от това дали лицата са, или не са граждани на държавите - членки на ЕС.

Придобиване на право на собственост от чужденци и чуждестранни юридически лица от трети страни според основния закон може да стане по изключение и само по силата на международен договор, ратифициран с мнозинство 2/3 от всички народни представители.

Според държавния глава земеделската земя е национално богатство и трябва да бъде опазвана. Затова не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи.

Приетите разпоредби представляват по същество едностранно ограничение на две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС, подчертава Росен Плевнелиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 4
konstanca
преди 10 години
Псевдо президентът както винаги мисли егоистично и защитава личните си интереси, а не тези на българския народ и държава, всяка негова намеса в политиката е пагубна за страната ни, така че е най-добре да се ограничи само с протоколната си функция и ролята на макиаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още