IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 11 млн. лева трябват за довършването на военното НДК

За целта ще бъдат ползвани парите, генерирани от борбата с контрабандата и ДДС-измамите, обеща премиерът

14:29 | 06.03.15 г.
Почти 11 млн. лева трябват за довършването на военното НДК

Приблизително 11 млн. лева са необходими за ремонта и довършването на т. нар. „военно НДК“, съобщи министърът на правосъдието Христо Иванов след инспекцията на новата сграда на Софийския районен съд, предаде БТА.

В инспекцията участва и премиерът Бойко Борисов, който потвърди, че е поел ангажимент да намери парите.

По думите му приходите, генерирани от борбата с контрабандата и ДДС-измамите, могат да бъдат използвани за довършването на военното НДК и превръщането му в съд.

Председателят на съда Методи Лалов каза, че новата сграда вече напълно е завършена и единствено остава работа по изграждането на околното пространство. По думите му официалното откриване на сградата ще бъде след около месец и половина.

Идеята Софийският районен съд и Районната прокуратура да се преместят във военното НДК датира от предишния кабинет на Бойко Борисов. Тогава правителството предостави и средства на военното и правосъдното министерства за довършването и пригодяването на сградата. Проектът обаче беше блокиран заради спор за авторски права с архитекта.

Строителството на сградата започна през 2004 г. по времето на тогавашния министър на отбраната Николай Свинаров. За строежа отговаряше Изпълнителна агенция ''Военни клубове и информация''. През миналата година бившият главен секретар на агенцията Иван Иванов беше осъден заради умишлена безстопанственост и сключване на неизгодна сделка за проектирането на сградата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още