IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в строителството рязко се задълбочи през май

Силно се свива и инженерното строителство, което обикновено оказва подкрепа на сектора

12:26 | 08.07.15 г.
Спадът в строителството рязко се задълбочи през май

Трайната тенденция към свиване на строителството в България се задълбочи значително през месец май. Общата строителна продукция в страната през петия месец е с 3,3% под равнището от предходния април, сочат предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

Това е рязко ускоряване на спада спрямо месечните понижения от 0,5% през април, 0,1% през март, 0,2% през февруари и 1,5% през януари.

Прави впечатление, че през месеца силно се свива гражданското и инженерно строителство, в което попада и строителството на инфраструктура, което традиционно „дърпа“ нагоре целия сектор, за разлика от другото основно направление – сградното строителство, чието забавяне се оформи като траен проблем за бранша.

Инженерното строителство намалява през май с 4,6%, след като през първите три месеца на годината растеше, а през април се сви с 1,1%. Понижението при сградното строителство е с 2,1%, запазвайки относително постоянен темп на намаление от началото на годината.

В сравнение със същия месец на миналата година спадът на общото строителство е 7% и също се задълбочава от началото на годината. През април беше регистрирано свиване на строителството от 2%, през март – 2,2%, през февруари – 1,3, и през януари – 1,1%.

Намалението на годишна база се определя от отрицателния темп при сградното строителство, където намалението е с 14%, докато при инженерното строителство е регистрирано увeличение от 1,3%. Това повишение обаче е значително по-слабо от отчетените през останалите месеци от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още