IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството тръгна нагоре през септември

Строителната продукция расте с 2,4% на месечна база и с 5,8% на годишна

12:01 | 07.11.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Строителството тръгна нагоре през септември

След няколко месеца на свиване на строителството у нас септември донесе нарастване на продукцията в сектора, сочат данни на Националния статистически институт.

През септември общата строителна продукция е с 2,4% над равнището от предходния месец, сочат сезонно изгладените данни на НСИ. За предходните три месеца са отчетени понижения от 0,1% през юни, 0,6% през юли и 0,5% през август (данните са ревизирани - бел. ред.).

През септември е отчетено нарастване както на продукцията от гражданското/инженерното строителство (с 3,8%), така и от сградното строителство - с 1,1%.

На годишна база също е регистриран ръст на строителството – от 5,8% на в сравнение със септември миналата година.

Увеличението на строителната продукция на годишна база се определя от положителния темп при гражданското строителство, където нарастването е с 16,5%, докато при сградното строителство е регистриран спад от 2,1%.

През септември от Камарата на строителите в България изказаха песимистична прогноза за развитието на сектора – те очакват то да продължава с бавни темпове поне още две години и да остане далеч от предкризисните равнища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още